Mogherini: Napad na manjine je napad na sve nas

Nasilje učinjeno pod izgovorom religijskih propisa ili prakse je neprihvatljivi, ističe Federica Mogherini (Arhiva)

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve nasilja zbog vjeroispovijesti ili uvjerenja, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini poručila je da progoni kao odgovor na religijska ubjeđenja ili pripadnost religiji, odnosno nepripadnost, predstavljaju kršenje međunarodnog prava i zahtijeva zajedničke napore u borbi protiv takvog progona.

“Na prvi Međunarodni dan sjećanja na žrtve nasilja zbog vjeroispovijesti ili uvjerenja odajemo počast svim onima širom svijeta koji su izgubili živote ili pretrpjeli nasilje zbog svoje vjeroispovijesti ili uvjerenja. Progoni kao odgovor na religijska ubjeđenja ili pripadnost religiji, odnosno nepripadnost, predstavlja kršenje međunarodnog prava i zahtijeva zajedničke napore u borbi protiv takvog progona”, kazala je ona, prenosi Anadolija.

Podsjetila je da su se prošle godine desili mnogi tragični ekstremistički napadi.

Podstrekivanje na mržnju i nasilje

“Vjernici svih vjera, ali i nevjernici, nastavljaju trpjeti nasilje i progone u mnogim dijelovima svijeta. Prijeti im podstrekivanje na mržnju i nasilje i zločini iz mržnje od državnih ili nedržavnih aktera, ili oboje”, izjavila je Mogherini.

Smatra da su sloboda mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti zagarantirane Članom 10. Povelje o osnovnim pravima EU-a.

“Zaštita ovih prava je dužnost EU-a i njenih članica. Zakonodavstvo EU-a obavezuje države članice da sankcioniraju namjerno javno podstrekivanje na nasilje ili mržnju usmjerenu na grupu ili pripadnike grupe koje određuje, između ostalog, pripadnost jednoj religiji ili uvjerenje”, istakla je Mogherini.

Unija je, kako je kazala, uvijek bila među prvima u promoviranju i zaštiti slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja.

Smjernice o promoviranju i zaštiti slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja, podsjetila je Mogherini, odobrene 2013. godine, naglašavaju da državne institucije imaju obavezu garantirati slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja te zaštite pojedince od nasilja zasnovanog na stvarnoj ili pretpostavljenoj vjeroispovijesti ili uvjerenju žrtava, odnosno zasnovanog na vjeroispovijesti ili dogmatskim uvjerenjima počinilaca.

“Nasilje učinjeno pod izgovorom religijskih propisa ili prakse, kao što je nasilje nad ženama i djevojčicama, uključujući ‘ubistvo iz časti’, sakaćenje ženskih genitalija, brakovi među djecom i prisilni brakovi, kao i nasilje zasnovano na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu neprihvatljivi su. Većina u jednoj zemlji je manjina u drugoj. Marginalizacija i žrtvovanje osoba koje pripadaju vjerskim manjinama mogu biti rani znaci progona većeg obima, kao i šireg problema cijelog društva”, naglasila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Nasilje se mora spriječiti

Potrebne su, mišljenja je ona, preventivne mjere kako bi se suprotstavili mržnji zasnovanoj na vjerskoj pripadnosti, podsticanju na i vjersko nasilje.

“Evropska unija je podržavala i pojačat će podršku mjerama koje promoviraju slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja. Počinioci moraju odgovarati, nasilje se mora spriječiti, a žrtve rehabilitirati. Moguć je vidljiv napredak kroz multilaterizam i zajedničko djelovanje”, poručila je Mogherini.

Zbog toga EU svake godine podnosi Rezoluciju o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja pred Vijećem za ljudska prava i Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda.

“Ako društvo dozvoli progon jedne manjine, otvaraju se vrata za progon svih zajednica. Napad na jednu manjinu je napad na sve nas. Stoga ostajemo posvećeni zajedničkom djelovanju”, dodala je Mogherini.

Izvor. Agencije