Mogherini jedina posrednica u dijalogu Srbije i Kosova

Federica Mogherini je spremna ponovo sazvati dijalog, kazala je Maja Kocijančič (EPA)

Šefica europske diplimacije Federica Mogherini ostaje jedina posrednica u dijalogu Srbije i Kosova, potvrdila je njezina glasnogovornica Maja Kocijančič.

Ona je to rekla za beogradske Večernje novosti nakon najava da bi se u proces mogle aktivno uključiti Njemačka i posebno Francuska.

Kocijančič napominje kako će biti pozdravljen svaki angažman u podršci dijalogu koji olakšava posao Europskoj uniji, uključujući i mogući novi sastanak, te naglašava da Mogherini “obavlja svoju misiju”.

“Naši kontakti se nastavljaju. Na primjer, visoka predstavnica [Mogherini] će sudjelovati na sastanku lidera u okviru procesa Brdo-Brijuni u Tirani 8. i 9. svibnja. Ona je spremna ponovno sazvati dijalog”, kazala je Kocijančič.

Kosovo mora ukinuti takse

Po njezinim riječima, “također je jasno da Vlada Kosova treba ukinuti [100-postotne] pristojbe [na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine], kako bi omogućila brzo obnavljanje dijaloga”.

Osvrnuvši se na održani summit u Berlinu krajem travnja, Kocijančič ističe da je ovaj skup pružio priliku za neformalnu razmjenu mišljenja, koja je bila otvorena i iskrena.

“Sastanak je, također, dao važan signal za angažman dviju država članica, Njemačke i Francuske, zajedno s drugima, da i dalje, i s više posvećenosti, podržavaju dijalog između Kosova i Srbije”, navela je Kocijančič.

Izvor: Agencije