Mogherini: Ivanov treba poštovati volju većine

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je večeras predsjednika Makedonije Ðorga Ivanova da preispita svoju odluku da ne dodijeli mandata za sastav vlade Zoranu Zaevu, te da je povuče u interesu svih građana. Mogherini je zatražila, kako je navela, da u skladu sa Ustavom, Ivanov povjeri mandat kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.

“Demokratska pravila predviđaju poštovanje volje većine i pozivamo predsjednika Ðorga Ivanova da preispita svoju odluku o dodjeljivanju mandata za formiranje vlade”, izjavila je večeras u Skoplju Mogherini.

Mogherinijeva se prethodno danas sastala sa liderom VMRNO-DPMNE i bivšim premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim kao i sa Liderom Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranom Zaevom.

Ponovljeni stavovi EU-a

Lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je nakon današnjeg sastanka u Skoplju sa Visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini saopštio da je ona “ponovila javno iznijete stavove Evropske komisije”, a da je on zajedno sa funkcionerima stranke “istakao činjenicu o narušavanju principa na pravljenju koalicije “pobjednik sa pobjednikom nakon izbora”.

U stranačkom saopštenju VMRO-DPMNE navedeno je “izraženo nezadovoljstvo platformom premijera Albanije (Edija) Rame iz Tirane, negativne posljedice koje proizilaze iz brutalnog miješanja u unutrašnje poslove susjedne države, protivno principima dobrosusjedstva”.

“Razgovarajući oko mogućih rješenja, VMRO-DPMNE je ponovio ocjenu da je sprovođenje što skorijih izbora najbolji način za stabilnost i prestanak političke krize”, saopštila je stranka Gruevskog VMRO-DPMNE.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je danas, nakon sastanka u Skoplju sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, da je njegova stranka “srećna što EU ostaje posvećena jedinstvu Makedonije” i da su 67 poslaničkih mandata koliko je skupio sa dvije albanske stranke “normalan uslov za davanje mandata za formiranje vlade”.

Ivanov neka preispita odluku

“Još jednom apelujemo na (predsednika Makedonije Ðorga) Ivanova da preispita svoju odluku zato što iza tih 67 mandata stoji blizu 700.000 glasača, a svakim prolongiranjem strah od eskalacije situacije je realno prisutan”, rekao je Zaev.

On je dodao da je “ovakvim blokiranjem institucija dovedeno u pitanje i održavanje lokalnih izbora čiji je krajnji rok za raspisivanje nedjelja 5. mart”.

Pretstavnici VMRO-DPMNE i DUI nisu davali izjave nakon susreta sa Mogherinijevom u makedonskom Sobranju.

Mogherinijeva je tokom popodneva trebalo da se sastane i sa predsjednikom Makedonije Ðorgem Ivanovim u trenutku možda najdublje pollitičke krize u poslednjih nekoliko godina, a nakon što je šef države odbio da dodijeli mandat za sastav nove vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu. 

Prije sastanka sa predstvanicima političkih partija Mogherinijeva se sastala sa predstvanicima lokalnih nevladinih organizacija.

Prema pisanju makedonskih medija čini se da nije slučajno da je Ivanov dan uoči dolaska Mogherinijeve saopštio svoju odluku, kojom je odbio da mandat dodijeli Zaevu, iako je SDSM sa još dvije albanske partije – DUI i BESA obezbijedio 67 poslaničkih mjesta u parlamentu, što je šest poslanika više od neophodnih 61.

Politička kriza u Makedoniji traje duže od dvije i po godine, a vanredni parlamentarni izbori, održani 11. decembra prošle godine, trebalo je da budu izlaz iz te krize. 

Dogodilo se, međutim, suprotno. Dva i po mjeseca od izbora umjesto nove vlade, Makedonija ponovo ima proteste, a kriza je produbljena.

Odluka je „šamar“ međunarodnoj zajednici

Spekuliše se, da je na odluku Ivanova da odbije da mandat za formiranje vlade dodijeli Zaevu najviše uticao bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji je na vlasti 11 godina i čija stranka je na posljednjim izborima osvojila 51 poslanički mandat, dva više od SDSM-a.

On, međutim, nije uspio da dogovori koaliciju sa tradicionalnim partnerom DUI, jer je odbio da prihvati uslove albanskih partija dogovorenih u Tirani, a među kojima je i da albanski, pored makedonskog, bude zvanični jezik.

Objavljivanje odluke Ivanova o mandataru protumačena je u dijelu makedonskih medija kao svojevrsni “šamar” međunarodnoj zajednici, koja je posljednjih dana vršila pritisak na Ivanova da mandat za sastav vlade dodijeli Zaevu, odnosno stranci koja je obezbjedila parlamentarnu većinu.

Očekivalo se da će tokom boravka Mogherinijeve biti izabran novi predsjednik Skupštine.

„Persone non grata“

Inače, tokom trodnevnih protesta u više makedonskih gradova, u organizaciji VMRO-DPMNE, a protiv promjene Ustava i za očuvanje teritorijalno i svakog drugog jedinstva makedonske države, sporadično su se čule optužbe izrečene na račun SAD-a da “nastavlja fašističku i terorističku politiku prema makedonskom narodu i državi”, ali i poruke Hahnu, Mogherinijevoj, Kocijančihevoj i Žbogaru da su “persone non grata”.

Najviši predstavnici EU-a i NATO-a su tokom tih protesta nazivani „okupatorima Republike Makedonije”.

Diplomate istovremeno sa velikom zabrinutošću prate najnoviji razvoj situacije u ovoj državi, a prijeteće poruke tumače kao odustajanje od demokratskih reformi i integracione politike zemlje, koje će Makedoniju, kako strahuju, uvesti u novu neizvjesnost.

Evropski zvaničnici osudili su sinoć odluku Ivanova, a američki ambasador u Skoplju Jess L. Baily pozvao je šefa makedonske države da još jednom preispita svoju odluku o mandataru.

Thaci: Albanci da uzmu stvar u svoje ruke

Kosovski predsjednik Hashim Thaci pozvao je danas Albance u Makedoniji da uzmu stvar u svoje ruke, nakon što je predsjednik Ðorge Ivanov odlučio da uskrati mandat za sastav vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu osigurao uz podršku dvije albanske partije – DUI i BESA.

Ocijenivši da je takva odluka Ivanova uznemiravajuća, Thaci je optužio makedonskog šefa države da je zloupotrijebio Ustav i zakon. 

Thaci je optužio Ivanova i da je donio antialbansku odluku, te da nije ispoštovao volju većine građana i Ohridski sporazum.

On je za prištinski portal Gazeta Express izjavio da su Albanci u Makedoniji sastavni dio te države i da oni treba da uzmu sudbinu svojih prava u svoje ruke.

“Predsjednik Ivanov je zloupotrijebio Ustav i zakone u svom neprijateljskom pristupu prema Albancima, koji čine trećinu građana ove države. Svojom odlukom, predsjednik Ivanov je sahranio demokratiju, ne poštujući volju građana, Ustav i zakone, a sahranjen je i Ohridski sporazum”, rekao je Thaci.

Ponovio je da su Albanci u Makedoniji konstitutivni narod i da Makedonija treba da bude država svih njenih građana.

“Bez jednakih prava Albanaca u Makedoniji, ta država gubi svaki smisao. Zato Albanci treba da sudbinu svojih prava uzmu u svoje ruke”, naveo je Thaci.

Rusija zabrinuta situacijom na Balkanu

Moskva je zabrinuta zbog zaoštravanja političke krize u Makedoniji i poziva Zapad da prekine sa grubim miješanjem u unutrašnje stvari te zemlje, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

„Zapad preko albanske manjine pokušava da dovede na vlast u Skoplju poraženu opoziciju, koja je stavila potpis na ultimativne zahtjeve Albanaca koji vode ka potkopavanju ustavnog uređenja te zemlje. Nastavak destruktivnih pokušaja da se nametnu spolja šeme koje su u suprotnosti sa voljom makedonskih birača mogu samo da pogoršaju situaciju”, navodi se u saopštenju.

“Potrebno je prekinuti miješanje spolja u unutrašnje stvari Makedonije, poštovati pravo makedonskih građana da samostalno rješavaju svoju sudbinu u skladu sa osnovnim demokratskim načelima.”

U ruskom vanjsko političkom resoru naveli su da se „pogoršava politička kriza u Makedoniji koja je isprovocirana grubim miješanjem spolja u unutrašnje stvari te zemlje.”

Rusko ministarstvo dodalo je da Makedonci, uz aktivnu podršku evropskog rukovodstva i NATO-a, pokušavaju da nametnu „albansku platformu“, pripremljenu u Tirani.

„Izaziva posebnu zabrinutost to što su u tu aferu umiješane vlasti jednostrano proglašene nezavisne države Kosovo. Smatramo da je takva politika vrlo opasna, i da može da uništi makedonsku državnost i destabilizira cijeli Balkan“, nastavlja se u komentaru ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izvor: Al Jazeera i agencije