Mogherini i Mitchell pozvali Makedonce da glasaju na referendumu

Makedonci drže ključ budućnosti svoje zemlje, kazala je Federica Mogherini (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je u Skoplju makedonski narod da izađe na referendum o sporazumu o imenu s Grčkom, koji bi mogao omogućiti toj bivšoj jugoslovenskoj republici pristupanje Uniji i NATO-u.

U Skoplju je u četvrtak boravio i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Wess Mitchell, koji je poručio da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju Prespanski sporazum i to smatraju prilikom da Makedonija postane 30. članica NATO, naglasivši da je konačna odluka na glasačima, prenosi agencija MIA.

Mogherini je, govoreći u prijestolnici Makedonije, istakla da Makedonci “drže ključ budućnosti” svoje zemlje i da bi trebali učestvovati na referendumu 30. septembra o promjeni imena zemlje u “Sjeverna Makedonija”, prenosi AP.

Izlaznost bi mogla biti ispod praga

“Ne možete sebi dozvoliti da i dalje šutite i propustite priliku da se izrazite o tome kakvu vrstu budućnosti želite za svoju zemlju”, rekla je ona, poručivši da “vrata EU-a ostaju otvorena za Makedonce”, prenosi Tanjug.

Na referendumu u Makedoniji 30. septembra bit će važna izlaznost, jer je potrebno da glasa više od 50 posto od ukupno 1,8 miliona registriranih glasača kako bi referendum bio važeći.

Ankete, međutim, pokazuju da bi izlaznost mogla biti ispod tog praga, iako bi većina Makedonaca koji se pojave na biralištima mogla podržati sporazum.

Izvor: Agencije