Mogherini i Hahn: U EU-u nema mjesta veličanju ratnih zločinaca

Mogherini i Hahn su naglasili potrebu za punom saradnjom s Međunarodnim mehanizmom u Hagu (Arhiva)

Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini i komesar za proširenje EU-a Johannes Hahn naveli su da EU od svih političkih lidera očekuje da podrže odluke međunarodnih sudova i da se suzdrže od bilo kakvih izjava i djela koje bacaju sumnju na nezavisnost ili nepristrasnost procesa donošenja presuda.

“Lideri regiona moraju preuzeti vodstvo svojim primjerom. Moraju izbjeći i osuditi izjave ili djela koji potpiruju međuetničke tenzije i aktivno se usprotiviti nacionalističkim pričama. U Evropskoj uniji nema prostora za potpaljujuću retoriku, a da ne spominjemo veličanje ratnih zločinaca na bilo kojoj strani”, navodi se u odgovoru koji su Mogherini i Hahn uputili na pismo predstavnika 12 udruženja koja okupljaju žrtve ratnih zločina i genocida u BiH.

Predstavnici tih udruženja su 2. aprila uputili pismo domaćim i međunarodnim institucijama u kojem su tražili pravne posljedice na osnovu pravosnažne presude Haškog tribunala bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću.

Mogherini i Hahn još su naveli da je “negiranje ili revizionizam suprotan osnovnim evropskim vrijednostima”, ističući da kontinuirano ponavljaju tu poruku, kako javno, tako i u komunikaciji s pojedinačnim liderima.

‘Konačna presuda Karadžiću zatvara slučaj’

“Konačna presuda u slučaju Karadžić pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS), a koju je izreklo Žalbeno vijeće, zatvara slučaj koji se odnosi na neke od najtragičnijih događaja u nedavnoj evropskoj prošlosti, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocide”, stoji u odgovoru.

Oni su izrazili duboko žaljenje i saosjećanje sa onima koji su izgubili svoje najbliže i onima koji su preživjeli.

“EU u potpunosti poštuje odluke Hašog tribunala i Međunarodnog krivičnog suda. Ponavljamo potrebu za punom saradnjom s MMKS-om, kao nasljednikom Haškog tribunal”, naveli su Mogherini i Hahn.

Istakli su i da “međunarodna krivična pravda, ne samo da doprinosi okončanju nekažnjavanja, već i širenju povjerenja i pomirenja unutar Bosne i Hercegovine, kao i cijelog regiona”.

Izvor: Agencije