Oglasi

Mogherini: 'Evropska vojska' više nije samo san

Mogherini je rekla da je dobila sporazum o novom odbrambenom savezu koijm je predviđeno finansiranje zajedničke opreme.
Šefica evropske diplomatije je rekla da će Evropa sada moći da djeluje zajedno mnogo bolje nego ranijeEPA

Govoreći na godišnjoj konferenciji Evropske agencije za odbranu, Federica Mogherini rekla je da su 23 članice potvrdile spremnost, a da će im se uskoro pridružiti još njih.

"Gradimo Evropsku uniju sigurnosti i odbrane. Ovo više nije plan, ovo više nije san, ovo je realnost koja se ostvaruje", rekla je Mogherini tokom govora u EDA-i.

Ona je podsjetila da je prije deset dana dobila sporazum o novom odbrambenom savezu (PESCO) unutar EU-a koji podrazumijeva finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme, a koji su dosad potpisale 23 članice. 

"San očeva i majki osnivača konačno se ostvaruje. Nakon više od 60 godina tu su konačno svi temelji za izgradnju sigurnosne Unije. Sada možemo projektovati i razvijati svoje sigurnosne mogućnosti zajedno, možemo kupovati zajedno kako bismo osigurali da uz efikasnu potrošnju imamo sve što nam je potrebno", rekla je Mogherini. 

Šefica evropske diplomatije također je rekla da će Evropa sada "moći djelovati zajedno mnogo bolje nego ranije". 

"Moći ćemo bolje odgovarati na krize ili ih sprečavati, moći ćemo osnažiti svoje saveznike, da učinimo svoje građane sigurnijima. Gradimo sigurnu Evropu na kontinentalnom nivou na nevjerovatno inkluzivan način", rekla je ona. 

O evropskoj vojsci govori se godinama

Kako je rekla, to ne samo da nije bilo zamislivo prije 60 godina već ni prije šest mjeseci. 

"Kako je govorio Nelson Mandela, uvijek je nemoguće dok to ne uradiš. Mi smo to uradili. Uradili smo to zbog toga što su današnji sigurnosni izazovi preveliki za bilo koju od članica pojedinačno i svjesni smo toga. Danas svi to razumiju i naši građani traže veću sigurnost i efikasnije budžete i oni razumiju da su te dvije stvari moguće samo ako ujedinimo snage koristeći pun potencijal Evropske unije", rekla je ona. 

Podsjetimo, o "evropskoj vojsci" govori se već nekoliko godina, a šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker prije godinu dana rekao je da je stvaranje evropske armije neizbježno jer je "malo vjerovatno da će SAD u budućnosti brinuti o sigurnosti Evrope".

Upitan je i odnos SAD-a prema NATO-u, pa mnogi vide evropsku armiju kao nešto što će na kontinentu zamijeniti Alijansu. 

PESCO (Sporazum o stalnoj strukturnoj saradnji) promovišu prije svih Njemačka i Francuska.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.