Oglasi

Mogherini: Evropska budućnost Balkana je prioritet

Budućnost Balkana u Evropskoj uniji je i pitanje našeg ekonomskog prosperiteta, kao i sigurnosti regije i cijele Unije, poručila je šefica EU diplomatije.
Federica Mogherini je na samit EU 27 stigla iz Tirane, gdje se sastala s liderima zapadnog BalkanaEPA

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini pozvala je, dolazeći na summit Europske unije u rumunjskom gradu Sibiu, lidere zemalja članica da kao prioritet razmotre pitanje budućnosti zapadnog Balkana u Uniji.

"Vjerujem da lideri i danas i u budućim godinama moraju razmotriti budućnost Balkana u EU kao prioritet. To je i pitanje našeg ekonomskog prosperiteta kao i sigurnosti regije i cijele Unije", poručila je Mogherini.

Snažna podrška u balkanskim zemljama

Ona je na summit EU 27 u rumunjski Sibiu, koji je posvećen budućnosti Unije, stigla iz Tirane, gdje se sastala s liderima zapadnog Balkana.

"Za mene je posebna poruka ta da proces eurointegracija ima visok nivo podrške u zemljama zapadnog Balkana", ocijenila je Mogherini.

Dodala je i kako je vrlo važno da se europski lideri i zemlje članica upravo na Dan Europe okupe i pokažu jednistvo i odlučnost da očuvaju i dalje grade EU projekt.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.