Mogherini: EU želi jačati saradnju s Kinom

'Kina je vodeća globalna sila, politički i ekonomsk,i i za EU ona je strateški partner', izjavila je Mogherini nakon sastanka s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem (EPA)

Evropska unija želi jačati saradnju s Kinom, koju smatra strateškim partnerom, izjavila je u Briselu visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

“Evropska unija spremna je jačati saradnju s Kinom. Kina je vodeća globalna sila, politički i ekonomski, i za EU je ona strateški partner”, izjavila je Mogherini nakon sastanka s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, prenosi Hina.

Wang Yi u ponedjeljak je učestvovao na neformalnom radnom ručku s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a koji su se okupili na redovnom mjesečnom sastanku. Sastanak s Yijem poslužio je i kao priprema za predstojeći samit EU – Kina 9. aprila.

“Ovo je prvi put da kineski ministar vanjskih poslova učestvuje na Vijeću za vanjske poslove i vjerujem da to samo za sebe govori o stanju odnosa i intenzitetu naše razmjene i saradnje, koja je sada dosegnula, rekla bih, dosad nezabilježen nivo”, rekla je Mogherini.

Dodala je da odnosi EU-a i Kine ne mogu biti prikazani u crno-bijeloj tehnici, da su oni ekonomski takmaci, ali da se nada da će se saradnja dalje razvijati.

Toplo proljeće

Ministar Wang Yi rekao je da očekuje “toplo proljeće” u odnosima s EU-om.

Wang ističe da EU i Kina imaju više zajedničkog nego različitog, navodeći deset tačaka u kojima se slažu, od podrške multilateralizmu, zauzimanja za otvorenu ekonomiju i protivljenja protekcionizmu, jačanja Svjetske trgovinske organizacije do mirnog rješavanja sporova, protivljenja širenju naoružanja, borbi protiv terorizma i klimatskih promjena.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja učestvuje na sastanku vanjskih poslova zemalja članica EU-a, rekla je da je Kina “strateški partner EU-a s kojim Unija ima interese održavati dobre odnose”.

“Zaključeno je da treba raditi na uravnoteženju odnosa, da bude više reciprociteta, ali ima mnogo tema u kojima EU i Kina imaju prilično zajedničke interese, bilo u vezi s daljnjim razvojem multilateralizma u svijetu, bilo s pitanjima održivog razvoja, mira i sigurnosti u svijetu i pitanja koja se tiču odnosa s nekim zemljama”, rekla je Pejčinović Burić.

Evropska unija traži uravnoteženije odnose s Kinom i žali se da evropska preduzeća nemaju jednak pristup kineskom tržištu javnih nabava, dok Kina, s druge strane, ima.

Ali, i ministar Wang žali se na diskriminaciju kineskih preduzeća u Evropi, ne spominjući direktno nijedno preduzeće, ali je očito imao na umu kineski tehnološki div Huawei.

“Kina se nada da će sve zemlje stvoriti pravedno takmičarsko okruženje za preduzeća iz svih zemalja. Protivimo se neutemeljenim optužbama u političke svrhe i pokušajima rušenja jednog stranog preduzeća. Mislim da je takva praksa nenormalna, amoralna i da nema podršku drugih zemalja”, rekao je Wang.

Huawei negira optužbe da bi se njegova oprema mogla koristiti za špijuniranje.

Najveće optužbe protiv Huaweija dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, koje traže od evropskih država da ne dopuste toj kompaniji da učestvuje u izgradnji nove generacije bežične tehnologije 5G.

Izvor: Agencije