Oglasi

Mogherini: EU snažno protiv vojne akcije u S. Koreji

Visoka predstavnica Evropske unije istakla je kako jedino ujedinjena međunarodna zajednica rješava krizu na Korejskom polutotoku.
Federica Mogherini je naglasila kako je međunarodna zajednica učinila ispravan korakEPA

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini u utorak je istakla kako jedino ujedinjena međunarodna zajednica može dovesti do rješenja krize oko Sjeverne Koreje, te kako se EU snažno protivi vojnoj intervenciji.

Mogherini je govor na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu počela zahvalom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda na izglasavanju novih sankcija Pjongjangu.

Vijeće sigurnosti je u ponedjeljak jednoglasno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji, nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa kojeg je ta zemlja izvela početkom ovog mjeseca.

Pjongjangu je nametnuta zabrana izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte, a to je deveta takva rezolucija kojeg je 15-člano Vijeće sigurnosti usvojilo po pitanju sjevernokorejskog oružanog programa od 2006. godine, prenosi Reuters.

Mogherini je naglasila kako je međunarodna zajednica, "jačajući pritisak, a u isto vrijeme pozivajući na mirno rješenje", učinila ispravan korak, koji doprinosi mirnom rješenju krize na Korejskom poluotoku i za kojeg se konzistentno zalaže i EU.

Štetan i beskoristan vojni napad

"Nema vojnog rješenja ovog krize, od samog početka to govorimo, pa mi je drago da i Vijeće sigurnosti to podržava. Vojni napad bi bio beskoristan i štetan, jer bi se mogao pretvoriti u konflikt velikih razmjera, a posljedice bi bile nepredvidljive", istakla je ona i zaključila kako je potrebno težiti zaustavljanju širenja nuklearnog oružja u cijelom svijetu.

Evropska unija će u daljnjem djelovanju provoditi ekonomske sankcije UN-a, iako trgovinska razmjena između EU-a i Sjeverne Koreje nije toliko značajna, ali će se i brinuti da druge države provode tu odluku Vijeća sigurnosti, otkrila je Mogherini.

"Kako je moguće da se danas nalazimo u situaciji da je Sjeverna Koreja sposobna razviti nuklearno naoružanje iako je cijelo vrijeme pod strogim sankcijama UN-a?", upitala je.

Izvor: Agencije