Mogherini: EU i dalje poštuje konsenzus o Jerusalemu

Federica Mogherini kaže da će Evropska unija nastaviti poštivati 'međunarodni konsenzus' o Jerusalemu (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je u ponedjeljak da će EU nastaviti poštivati “međunarodni konsenzus” o Jerusalemu.

Ona je medijima u Briselu kazala da je jedino “realno rješenje konflikta između Izraela i Palestine zasnovano na dvodržavnom rješenju, s Jerusalemom kao prijestolnicom obje države”, prenosi AP.

Mogherini se sastala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyjahuom, kako bi se našlo rješenje za problem nastao nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

Netanyahu, koji boravi u posjeti sjedište EU-a, pohvalio je objavu američkog predsjednika.

Osuda Trumpovog poteza

Kazao je kako očekuje da će i Evropljani slijediti njegov primjer.

“To omogućuje mir, jer je priznavanje stvarnosti suština mira, temelj mira”, rekao je Netanyahu novinarima nakon što se susreo s Mogherini.

“Sada se poduzimaju napori da američka administracija iznese novi mirovni prijedlog. Mislim da bi trebali dati šansu miru. Mislim da bi trebali vidjeti što se predlaže i možemo li unaprijediti taj mir.”

Netanyahu je rekao da će Trumpov potez, koji su osudili Palestinci i evropske vlade, doprinijeti miru na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije