Mogherini: EU će podržati dogovor Srbije i Kosova

Evropska historija zasnovana je na prevazilaženju etničkih nacionalnih država, poručila je Federica Mogherini (EPA)

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i obrambenu politiku Federica Mogherini nada se da će dijalog Srbije i Kosova biti finaliziran do kraja mandata aktualnog sastava Europske komisije te poručila da će EU podržati svako rješenje do kojeg dođu dvije strane, a koje je u skladu s međunarodnim i europskim pravom.

Ona je, na konferenciji za novinare održanoj nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a i njihovih kolega sa zapadnog Balkana, prenijela da je posebna pažnja bila posvećena podršci dijalogu Beograda i Prištine, koji se idućeg tjedna nastavlja u Bruxellesu.

“Kod ministara s kojima sam razgovarala o pitanjima suradnje s EU-om vidjela sam jasnu i snažnu podršku dijalogu i privrženosti te angažiranosti predsjednika Aleksandra Vučića i Hashima Thacija u delikatnoj fazi”, rekla je Mogherini.

Jednostrane odluke vode nestabilnosti

Po njenim riječima, postoji mogućnost da se konačno riješi jedan od najkompliciranijih i teških konflikata pun posljedica po cijelu regiju, koja i dalje postoji u Europi.

“Europska povijest zasnovana je na prevazilaženju etničkih nacionalnih država”, poručila je Mogherini odgovarajući na pitanje je li se razgovaralo o ideji promjene granica.

Istaknula je samo da se “radi ozbiljno na nečemu što je teško i izazovno, a napori još nisu dovedeni do kraja”.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić prethodno je, na neformalnom ministarskom sastanku zemalja članica i kandidata za članstvo u EU, rekao da “jednostrane odluke u međunarodnim okolnostima dovode do opasne nestabilnosti i stvaraju čitavog niza kolateralnih šteta”.

Govoreći o odnosima Srbije i Kosova, naveo je kako je “multilateralni pristup rešavanju problema upravo instrument da se izbegne arbitrarno delovanje, koje može imati dugoročne posledice”.

Nastaviti dijalog u dobroj vjeri

“Srbija računa na snagu multilateralizma kao tekovinu savremenog društva, duboko verujući u dijalog i pronalaženje kompromisa i u najtežim situacijama. Za Srbiju je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije i situacija u pokrajini najveći bezbednosni izazov, imajući u vidu diskriminaciju i nasilje kojem su izloženi pripadnici srpske zajednice, kao i ugroženost naše kulturne i istorijske baštine”, kazao je Dačić.

Očekuje da “svi učesnici procesa budu angažovani na uspostavljanju poverenja, jer bez poverenja neće biti nimalo lako, a ni moguće, izgraditi bolju budućnost”.

“Moramo da nastavimo dijalog u dobroj veri, jer je on nužan preduslov za stabilnost i bezbednost našeg regiona”, naveo je Dačić.

Izvor: Agencije