Oglasi

Mogherini: EU će podržati dogovor Srbije i Kosova

Postoji mogućnost da se konačno riješi jedan od najkompliciranijih konflikata pun posljedica po cijelu regiju.
Evropska historija zasnovana je na prevazilaženju etničkih nacionalnih država, poručila je Federica MogheriniEPA

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i obrambenu politiku Federica Mogherini nada se da će dijalog Srbije i Kosova biti finaliziran do kraja mandata aktualnog sastava Europske komisije te poručila da će EU podržati svako rješenje do kojeg dođu dvije strane, a koje je u skladu s međunarodnim i europskim pravom.

Ona je, na konferenciji za novinare održanoj nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a i njihovih kolega sa zapadnog Balkana, prenijela da je posebna pažnja bila posvećena podršci dijalogu Beograda i Prištine, koji se idućeg tjedna nastavlja u Bruxellesu.

"Kod ministara s kojima sam razgovarala o pitanjima suradnje s EU-om vidjela sam jasnu i snažnu podršku dijalogu i privrženosti te angažiranosti predsjednika Aleksandra Vučića i Hashima Thacija u delikatnoj fazi", rekla je Mogherini.

Jednostrane odluke vode nestabilnosti

Po njenim riječima, postoji mogućnost da se konačno riješi jedan od najkompliciranijih i teških konflikata pun posljedica po cijelu regiju, koja i dalje postoji u Europi.

"Europska povijest zasnovana je na prevazilaženju etničkih nacionalnih država", poručila je Mogherini odgovarajući na pitanje je li se razgovaralo o ideji promjene granica.

Istaknula je samo da se "radi ozbiljno na nečemu što je teško i izazovno, a napori još nisu dovedeni do kraja".

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić prethodno je, na neformalnom ministarskom sastanku zemalja članica i kandidata za članstvo u EU, rekao da "jednostrane odluke u međunarodnim okolnostima dovode do opasne nestabilnosti i stvaraju čitavog niza kolateralnih šteta".

Govoreći o odnosima Srbije i Kosova, naveo je kako je "multilateralni pristup rešavanju problema upravo instrument da se izbegne arbitrarno delovanje, koje može imati dugoročne posledice".

Nastaviti dijalog u dobroj vjeri

"Srbija računa na snagu multilateralizma kao tekovinu savremenog društva, duboko verujući u dijalog i pronalaženje kompromisa i u najtežim situacijama. Za Srbiju je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije i situacija u pokrajini najveći bezbednosni izazov, imajući u vidu diskriminaciju i nasilje kojem su izloženi pripadnici srpske zajednice, kao i ugroženost naše kulturne i istorijske baštine", kazao je Dačić.

Očekuje da "svi učesnici procesa budu angažovani na uspostavljanju poverenja, jer bez poverenja neće biti nimalo lako, a ni moguće, izgraditi bolju budućnost".

"Moramo da nastavimo dijalog u dobroj veri, jer je on nužan preduslov za stabilnost i bezbednost našeg regiona", naveo je Dačić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.