Oglasi

Mogherini: Do juna početi pristupne pregovore EU-a s Albanijom

Mogherini je rekla da bi pristupanje bilo korisno ne samo iz ekonomskih razloga već i zbog 'pomirenja balkanske regije'.
Edi Rama, AlbanijaRama kaže kako vjeruje da Albancima, gdje god da žive, nikad nije bilo bolje nego danasEPA - Arhiva

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da očekuje da Evropska komisija dadne bezuvjetnu preporuku za početak pristupnih pregovora s Albanijom u sljedeća dva do tri mjeseca.

Mogherini je to rekla na sjednici Evropskog parlamenta u Briselu, prenosi EU Reporter. Ona je rekla da će to otvoriti put Vijeću, tijelu koje zastupa države članice EU-a, da formalno "do juna" počne razgovore.

Mogherini je rekla da je Albanija postigla napredak, prije svega u oblasti reforme pravosuđa i vanjske politike, kao i da bi pristupanje bilo korisno ne samo iz ekonomskih razloga već i zbog "pomirenja balkanske regije".

Problem organizovanog kriminala

Tom prilikom ona je poručila albanskom premijeru Ediju Rami da se Albanija kreće u pravom smjeru i upozorila na potrebu za nastavkom reformi.

Rama je rekao predstavnicima Parlamenta da je bilo smiješno označiti Albaniju kao regionalnu "prijestonicu kriminala".

On je priznao da još postoje problemi koji se tiču organizovanog kriminala, korupcije i izgradnje institucija, ali da je zemlja sada spremna početi pregovore o pristupanju EU-u.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.