Mogherini: Dijalog Srbije i Kosova težak, ali moguć

Mogherini vjeruje da je zemljama Zapadnog Balkana mjesto u EU (EPA)

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Federica Mogherini sastala se sa austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom sa kojim je razmijenila stavove o nedavnim kontaktima koje je on imao, posebno u vezi dijaloga Beograda i Prištine. 

Ona je dodala da su podrška koju Austrija i on lično daju u ovom smislu veoma značajni, objavljeno je na internetskoj stranici Mogherini.

“Ja ću imati novi krug dijaloga za predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Kosova Hashimom Thacijemu Briselu u petak 7. septembra. Nastavićemo sa teškim ali kako sam već rekla mogućim razgovorima u vezi pravno obavezujućeg sporazuma”, rekla je Mogherini.

Naglasak na Zapadni Balkan

Ona je dodala da su naglasak koji Austrija i austrijsko predsjedavanje Vijeću EU-a stavljaju na Zapadni Balkan i njegovu perspektivu u EU izuzetno važni.

“Ja lično vjerujem da projekat EU neće biti kompletan dok Zapadni Balkan ne bude dio naše porodice, to nam govore geografija, historija ali i ekonomija,kao i sigurnost – jer ne možemo zaboraviti šta se tamo desilo prije samo par decenija. U našem je interesu da ostavimo vrata otvorena i da se oni priključe porodici, ukoliko ispune uslove,” rekla je ona.

Izvor: Agencije