Mogherini danas u prvoj posjeti Moskvi

Mogherini je imala sastanke s Lavrovom na marginama međunarodnih skupova (AP)

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini danas se u Moskvi sastala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom tokom prve službene posjete glavnom ruskom gradu otkad je preuzela dužnost 2014. godine i rekla da evropske sankcije protiv Rusije ostaju na snazi.

Mogherini je na konferenciji za novinare nakon susreta kazala kako Evropska unija želi snažnije veze s Rusijom, no ne može se pretvarati da Rusija nije anektirala Krim 2014. godine i stoga sankcije ostaju na snazi.

Dodala je da se nema smisla pretvarati da nema stvarnih problema u odnosima Rusije i EU-a.

“Drago nam je što ste prihvatili naš poziv iako smo ga uputili prilično davno”, rekao je Lavrov na početku sastanka.

“I dalje traje teško razdoblje u odnosima između Rusije i Zapada, ali naš je cilj i dalje isti: uspostaviti potpunu saradnju s EU-om, našim velikim trgovinskim i ekonomskim partnerom.”

Odnosi između Moskve i Brisela pogoršani su nakon što je Rusija anektirala ukrajinski Krim početkom 2014. godine.

Iz EU-a je najavljeno da će u središtu posjete biti Ukrajina i Sirija.

Pogibija člana OSCE-a

Pregovori su uslijedili nakon što se Lavrovljev zamjenik Genadij Gatilov u Ženevi sastao s UN-ovim izaslanikom za Siriju Staffanom de Misturom.

Mogherini je istakla kako i nedavna pogibija člana OSCE-a u istočnoj Ukrajini ukazuje na hitnost rješenja sukoba te dodala da EU-ovi stručnjaci istražuju slučaj.

Član OSCE-a poginuo je, a još su dvojica ranjena u nedjelju prilikom eksplozije za koju se vjeruje da ju je uzrokovala nagazna mina. Ova organizacija nadzire sukob kao nezavisno tijelo, navodi se u saopćenju.

Lavrov je u ponedjeljak rekao da ljudi koji su odgovorni za smrt američkog člana misije OSCE-a moraju odgovarati.

Izvor: Agencije