Mogherini: Da 2018. bude godina napretka zapadnog Balkana ka EU-u

Mogherini je priredila radnu večeru za čelnike balkanske šestorke (Anadolija)

Za zemlje zapadnog Balkana 2018. godina bit će jedinstvena prilika da nepovratno napreduju u evropskim integracijama i najveći prioritet daju neophodnim reformama, prvenstveno u vladavini prava i zakona, saopćila je kancelarija šefice evropske diplomatije Federike Mogherini nakon sastanka s premijerima balkanske šestorke.

Mogherini je na sastanku podvukla potrebu da svi zapadnobalkanski partneri ubrzaju suštinske reforme, ispune očekivanja svojih građana i preduzmu konkretne korake ka evropskim integracijama, prenosi agencija Beta.

Učesnici sastanka izrazili su duboku posvećenost i interes u jačanju saradnje, dobrosusjedskih odnosa i promovisanju regionalnog razumijevanja.

U tom kontekstu posebno je istaknut značaj razgovora predsjednika Kosova Hashima Thacija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za daljnji napredak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a, navedeno je u saopćenju.

Mogherini je priredila radnu večeru za čelnike balkanske šestorke. Ona je prethodno razgovarala s premijerom Kosova Ramushom Haradinajem, potom s premijerkom Srbije Anom Brnabić, makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, a zatim i s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Pregovori Crne Gore i Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je nakon sastanka premijera zemalja zapadnog Balkana jasno da su Srbija i Crna Gora najnaprednije u procesu pridruživanja EU-u, ističući da se Srbija već dokazala kao stabilan, predvidljiv i ozbiljan partner.

“Srbija i Crna Gora su i jedine zemlje koje u ovom trenutku pregovaraju. Jedna od osnovnih tema je i da Albanija i Makedonija krenu u pregovore što je pre moguće, nadamo se, u prvoj polovini 2018. godine. To je u interesu celog zapadnog Balkana”, izjavila je Brnabić na kraju radne večere.

Brnabić je novinarima rekla da Srbija u potpunosti podržava Albaniju i Makedoniju, kao i da je napredak tih zemalja na putu eurointegracija važan za daljnju stabilnost i povezanost zapadnog Balkana.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je da je sastanak sa šeficom diplomatije EU-a Mogherini bio prijateljski i da su razgovarali o procesima kroz koje prolazi Kosovo.

“Kosovo će dobiti ono što mu sljeduje”, napisao je Haradinaj na svom Facebook-profilu, prenosi RTK 2.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se u Briselu s Mogherini. Vođeni su razgovori o situaciji u Bosni i Hercegovini i najnovijim dešavanjima na njenom evropskom putu.

Mogherini je čestitala na usvajanju seta zakona o akcizama kao bitnom koraku ekonomskog razvoja.

Predsjedavajući Zvizdić naglasio je da Bosna i Hercegovina pridaje izuzetan značaj političkom dijalogu s Evropskom unijom.

Izvor: Agencije