Modrić: Savjest mi je mirna, nisam kriv

Luka Modrić
Luka Modrić je na suđenju izjavio da nikada pred USKOK-om nije rekao da je aneks potpisan naknadno (EPA)

Kapiten hrvatske nogometne reprezentacije i veznjak Real Madrida Luka Modrić izjavio je u srijedu u Osijeku da je njegova savjest mirna te kako je uvjeren da će istraga, koju je protiv njega pokrenulo osječko Općinsko državno odvjetništvo, zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću, dokazati da nije počinio nikakvo kazneno djelo.

Nakon jednoipolsatnog ispitivanja u tužiteljstvu, Modrić je okupljenim novinarima rekao kako je “samo došao iznijeti svoju obranu i reći istinu, kao i svaki put do sada”, prenosi Hina.

“Moja je savjest mirna i siguran sam da će se na kraju svega ovoga dokazati da nisam počinio nikakvo kazneno djelo, ali dalje o tome ne mogu pričati zbog postupka”, kazao je.

Osječko Općinsko državno odvjetništvo je 19. lipnja pokrenulo istragu protiv Modrića, zbog sumnje da je na suđenju Zdravku Mamiću 13. lipnja neistinito posvjedočio da je aneks ugovora o profesionalnom igranju, temeljem kojeg mu u slučaju prelaska u drugi klub pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja s NK Dinamom u omjeru 50:50 posto, potpisao 10. srpnja 2004. kod potpisivanja svog prvog profesionalnog ugovora s navedenim klubom.

Sporni aneks ugovora

Tužiteljstvo tvrdi da je te da je kod svakog produživanja ugovora o profesionalnom igranju s tim klubom potpisivao i aneks, na temelju kojeg mu pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja.

Modrića tereti da je, nakon što mu je predočen njegov raniji iskaz u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) o dogovoru s Mamićem o podjeli novca od transfera, na osječkom Županijskom sudu dao lažni svjedočki iskaz, navodeći da je na prvom ispitivanju mislio “samo na reguliranje građansko-pravnog odnosa” između njih dvojice, kao i da nikada pred USKOK-om nije rekao da je aneks ugovora potpisan naknadno, nakon što je počeo igrati za engleski Tottenham.

Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru NK Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se sudi zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna (15,44 milijuna eura), a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna (1,62 milijuna eura) neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Izvor: Agencije