Modrić najbolji nogometaš svijeta u izboru IFFHS-a

Modrić je osvojio 272 boda, 128 više od drugoplasiranog napadača Lionela Messija (EPA)

Kapiten hrvatske reprezentacije i vezni nogometaš Real Madrida Luka Modrić dobio je nagradu za najboljeg nogometaša svijeta u izboru Međunarodnog instituta za nogometnu historiju i statistiku (IFFHS).

Modrić je osvojio 272 boda, 128 više od drugoplasiranog napadača Lionela Messija, izvijestila je ta organizacija sa sjedištem u Švicarskoj.

Treći je belgijski nogometaš Eden Hazard, igrač engleskog prvoligaša Chelseaja, sa 114 bodova. Portugalac Cristiano Ronaldo, koji je ovog ljeta prešao iz Real Madrida u Juventus, na desetom je mjestu sa pet bodova.

U glasanju su učestvovali saradnici IFFHS-a u 90 zemalja, prenosi Hina.

U ponedjeljak će časopis France Football dodijeliti u Parizu svoju nagradu za najboljeg nogometaša svijeta u 2018. godini, a jedan od kandidata jest Modrić.

Najbolji selektori

Didier Deschamps proglašen je najboljim selektorom u izboru IFFHS-a, a hrvatski selektor Zlatko Dalić zauzeo je drugo mjesto, dok je titula najboljeg trenera pripala Zinédineu Zidaneu.

Deschampsa, koji je s Francuskom osvojio titulu svjetskog prvaka ove godine, najboljim selektorom proglasila je i FIFA.

Deschamps je osvojio 304 boda, a Dalić, koji je s “Vatrenima” bio drugi na SP u Rusiji, 198. Trećeplasirani, selektor Belgije Roberto Martinez, osvojio je 84 boda.

Zidane je s Real Madridom osvojio tri titule pobjednika Lige prvaka prije nego što je s klupe madridskog kluba otišao na proljeće. Iza Zidanea je Juergen Klopp, trener Liverpoola, a treći je trener Manchester Cityja Pep Guardiola.

Izvor: Agencije