‘Modre’ legende za novi Dinamo

Zdravko Mamić je najavio odlazak iz kluba na ljeto, no slične najave nikada se nisu ostvarile (Pixsell)

Piše: Tomislav Šoštarić

Kako prenose hrvatski mediji, bivši igrači Dinama i legende “Modrih” Igor Bišćan, Tomo Šokota i Silvio Marić najavili su za ponedjeljak tiskovnu konferenciju na kojoj bi trebali izraziti potporu održavanju izbora u Dinamu, na kojima bi sami članovi izabrali vodstvo kluba.

Niti jedan od trojice spomenutih igrača, međutim, u srijedu nije želio komentirati najavu tog događaja – ili nisu odgovarali na pozive ili su im mobilni telefoni bili isključeni. Ranije su, pak, upitani za komentar, samo kratko poručili kako će sve doznati u ponedjeljak.

Do ovakvog razvoja događaja dolazi svega dva dana nakon što se izvršni predsjednik hrvatskog nogometnog prvaka Dinama Zdravko Mamić na tiskovnoj konferenciji požalio kako je cijela država u lovu na jedan klub i jednog čovjeka te stoga najavio svoj odlazak iz Dinama. Poručio je kako ne želi da klub bude talac navijača niti da on bude grobar hrvatskoga nogometa.

Mamić najavio odlazak

“Neću dozvoliti da Dinamo bude talac navijača… Dinamo će izbaciti iz Europe zbog tog rasizma i uvreda na koje nitko ne reagira, a da to izbjegnemo, ja ću otići. Nisam htio otići ranije zbog Dinama, a kad ja odem i, znajući naš mentalitet – ‘Kaj bu, bu’, Dinamo će imati slobodan pad “, kazao je.

“Svi su protiv nas. Od medija do vlasti. Pa ja nemam drugi izbor nego da odem. Ja ću otići ovo ljeto, jer neću imati izbora”, rekao je tada Mamić.

Njegova izjava odmah je pobudila različita nagađanja, budući da je Mamić više puta govorio o mogućnosti povlačenja, no do toga nikad nije došlo, a sada je stigla i najava stvaranja “oporbe” u vidu trojice spomenutih velikana toga kluba.

Poznavatelji prilika u hrvatskome nogometu tumače njihovu akciju kao potez o kojemu se već godinama priča i koji se očekivao, a kojim bi bivši priznati igrači zagrebačkog kluba napokon i javno izrazili nezadovoljstvo vodstvom kluba te možda čak i izašli na spomenute izbore za koje se, navodno, zalažu.

“To su sve jaka imena, as do asa. Nije isključeno da bi mogli izabrati, između sebe, kandidata koji bi izašao na te izbore”, kaže novinar zagrebačkog T-portala i dobar poznavatelj prilika u Dinamu Borut Šips.

Izborima do konačne pobjede

Komentirajući izjave Mamića o mogućem odlasku iz kluba, Šips kaže kako se radi o nečemu više puta viđenom.

“No, čak i ako ode, a u klubu ostanu ljudi koji su bespogovorno podržavali i provodili sve njegove zamisli, neće se promijeniti ništa. On bi tada mogao ostati dirigent iz sjene, a njegov odlazak iz kluba bio bi odlazak samo na papiru”, rekao je Šips.

No, ne vjeruje da se Mamić misli predati te smatra kako je prerano govoriti o, kako neki kažu, padu Zdravka Mamića.

“Mamić ima svoje zagovornike, to bi čak mogla biti njegova konačna pobjeda, ako pobijedi na tim izborima”, smatra Šips.

Da Mamića ne valja podcijeniti te da se neće predati “bez borbe” smatra i komentator portala Index.hr Zvonko Alač.

“Mislim da na demokratskim izborima, kada bi vodstvo kluba birali sami članovi, Mamić ne može proći. No, on je još uvijek moćan kroz Skupštinu, Nadzorni odbor i slično”, kaže Alač te, također, smatra kako Mamićeve najave o odlasku iz kluba “ne drže vodu”.

Dobrodošla inicijativa

Kada je riječ o navodnom okupljanju oporbe Mamiću, Alač smatra kako je ta inicijativa dobrodošla, no dodaje da je do toga trebalo doći i prije, jer je u međuvremenu klub na sebe navukao loš imidž. To se, kaže, najbolje vidi po tome što su mu mnogi navijači okrenuli leđa. Smatra kako su tri legende iz novije povijesti kluba i prije trebale izraziti nezadovoljstvo Mamićevim vođenjem Dinama, no da su vjerojatno čekale pogodan trenutak.

“Očekujem da će tražiti izbore po principu ‘jedan član – jedan glas’, kako bi to i trebalo biti prema zakonu u svakoj udruzi, a Dinamo je udruga”, kaže Alač.

Na pitanje kako komentira njihovu trenutačnu šutnju, Alač ističe kako se to moglo i očekivati.

“Ne žele ništa pričati jer ne žele otkriti karte. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Mamić na sve ovo reagirati”, zaključuje Alač.

Izvor: Al Jazeera