Modi položio zakletvu za drugi mandat premijera Indije

Modi se suočava s gorućim izazovima među kojima su usporavanje ekonomskog rasta i stopa nezaposlenosti od 6,2 posto (EPA)

Narendra Modi danas je položio zakletvu započinjući drugi mandat kao premijer Indije nakon uvjerljive izborne pobjede njegove hinduističke nacionalističke stranke u zemlji od 1,3 milijarde ljudi koji traže brze ekonomske promjene.

Kako piše Tanjug, ceremoniju zakletve Modija i njegovog kabineta predvodio je predsjednik Indije Ram Nat Kovind.

U novoj vladi neće biti ministrica vanjskih poslova Sushma Svaraj i ministar finansija Arun Jaitley koji je podnio ostavku iz zdravstvenih razloga. 

Očekuje se da će danas biti objavljenja imena svih ministara u novoj vladi, među kojima će biti i novi ministar Amit Shah, koji je i predsjednik vladajuće Indijske narodne partije (BJP) od 2014. godine.

Modijeva BJP stranka osvojila je 303 mjesta u parlamentu koji broji 542 zastupnika, dajući mu ogromnu vlast.

Pakistanski premijer nije pozvan

AP ukazuje da se Modi, ipak, suočava s gorućim izazovima među kojima je i usporavanje ekonomskog rasta, stopa nezaposlenosti od 6,2 posto, kao i niske cijene poljoprivrednih proizvoda koje štete farmerima.

Opoziciona Kongresna stranka, koja je dominirala indijskom politikom od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije u 1947, osvojila je svega 52 mjesta. 

Njeni ključni lideri, Sonia Gandi i Rahul Gandhi, prisustvovali su današnjoj ceremoniji u predsjedničkoj palati.

Ceremoniji je prisustvovalo nekoliko visokih delegacija iz južne i jugoistočne Azije u okviru Modijevih napora da stvori ekonomsko partnerstvo u regiji.

Modi nije pozvao pakistanskog premijera Imran Khana, što ukazuje na i dalje napete odnose dvije nuklerne sile, dodaje AP.

Izvor: Agencije