Modi: Indija će pomagati cijelom čovječanstvu proizvodnjom vakcine

Indija će pomoći svim zemljama da unaprijede skladišne kapacitete i lanac za isporuku vakcine (EPA)

Indijski premijer Narendra Modi obećao je u Ujedinjenim nacijama da će proizvodne kapacitete svoje zemlje za proizvodnju vakcine učiniti globalno dostupnim u borbi protiv korona virusa.

“Kao najveći proizvođač vakcina na svijetu ja želim danas dati još jedno obećanje globalnoj zajednici”, poručio je indijski premijer Modi, u prethodno snimljenom govoru, Općoj skupštini UN-a.

“Indijski kapacitet proizvodnje i isporuke vakcina bit će iskorišten kako bi se pomoglo cijelom čovječanstvu u borbi s ovom krizom”, dodao je.

Modi je kazao da Indija ide dalje s trećom fazom kliničkih ispitivanja, odnosno s ispitivanjima vakcine na velikom broju ljudi, što se smatra ključnom fazom za utvrđivanje sigurnosti i efikasnosti vakcine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Indijski je premijer kazao da će Indija pomoći svim zemljama da unaprijede skladišne kapacitete i lanac za isporuku vakcine.

U augustu je Modi rekao da je Indija spremna za masovnu proizvodnju vakcine kada to odobre naučnici.

Zalaganje UN-a za ‘narodnu vakcinu’

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres zalaže se za “narodnu vakcinu”, odnosno vakcinu koja će biti dostupna i povoljna svugdje na svijetu, a u utorak je izrazio zabrinutost da neke zemlje “navodno sklapaju posebne dogovore samo za svoje stanovništvo”.

“Takav ‘vakcinacionalizam’ nije samo nepošten, već je samoporažavajući. Nitko od nas nije siguran, dok svi nisu sigurni. Svi to znamo”, poručio je Općoj skupštini UN-a.

Australski premijer Scott Morrison rekao je pred Općom skupštinom u petak da “ko god pronađe vakcinu, mora je podijeliti”.

“Neki možda vide priliku za kratkoročnu prednost ili čak napredak”, rekao je Morrison.

“Međutim, uvjeravam svakog ko bi mogao tako razmišljati da će čovječanstvo imati jako dobro pamćenje i biti jako, jako oštar sudac”, poručio je i dodao da će Australija podijeliti vakcinu ako je pronađe.

“To je obećanje koje svi moramo dati”, dodao je.

Papa Franjo rekao je u petak pred Općom skupštinom da siromašni i najslabiji članovi društva trebaju biti prioritet kada vakcina bude spremna.

Indija je zabilježila više od 5, 8 miliona slučajeva korona virusa, a više je slučajeva zaraze samo u SAD-u.

Izvor: Agencije