Mnogi pacijenti zagrebačkog KBC-a ne bi se vakcinisali protiv COVID-a 19

Hrvatska će vakcinu dobiti kada i ostatak Evropske unije (EPA)

Farmaceutske kuće i brojne zemlje širom svijeta užurbano rade na pronalasku vakcine protiv COVID-a 19. U toj utrci Rusija ubjedljivo prednjači, no u učinkovitost vakcine koju su registrovali u naučnim krugovima dočekana je s velikom dozom sumnje.

Ekipa hrvatskog portala Index posjetila je hronične bolesnike smještene u zagrebačkom Rebru, najvećoj hrvatskoj bolnici, pitajući namjeravaju si se vakcinisati, bilo ruskim, bilo nekom drugom vakcinom protiv COVID-a 19.

Odgovorima su, kažu, ostali zatečeni, jer bi većina hroničnih, pa čak i onkoloških pacijenata zagrebačkog rebra odbila vakcinaciju.

“Onkološki sam bolesnik i operirali su mi jezik. Sad dolazim sa zračenja, ali neću se cijepiti. Ne vjerujem ni u koronu ni u cjepivo”, rekao je Indexu jedan od pacijenata na izlasku iz KBC-a.

Nepovjerenje prema vakcini

Mnogo je onih koji misle isto i koji ne vjeruju ni u postojanje korona virusa, ni u vakcinu.

“U našem malenom uzorku pokazao se snažan antiznanstveni sentiment među pacijentima i nepovjerenje u liječničko znanje”, piše Index.

No, ipak, ima i onih koji bi se vakcinisali bilo kojom vakcinom, pa i onom nedovoljno testiranom.

“Kronična sam bolesnica i cijepila bih se bilo kojim cjepivom. Neka je i pola šanse da štiti”, rekla je jedna pacijentica.

Hrvatska će vakcinu dobiti kada i ostatak Evropske unije, no još uvijek nije poznati ko će biti proizvođač i dobavljač. Vakcinisanje će biti vršeno po prioritetima.

Izvor: Agencije