Mnoge žrtve cunamija još nisu identificirane

Jugoistočna Azija i dalje trpi posljedice razornog cunamija koji je tamošnje priobalje pogodio prije 10 godina, a više od 300 neidentificiranih tijela još se nalazi u napuštenom groblju u Tajlandu. Dok se čeka identifikacija žrtava cunamija, porodice osoba koje su identificirane, zbog siromaštva ne mogu preuzeti njihova tijela.

Pripadnici tajlandske policije u regiji Takua Pa počinju proces identifikacije žrtava. Tijela su im predana 2011. godine. Kontejner je pun uredske opreme, dokumenata i ličnih stvari koje su pronađene u blizini tijela žrtava.

“Iznenađen sam velikim brojem dragocijenosti koje smo pronašli”, priznaje policijski inspektor Voraqit Yamaree.

Na identifikaciji žrtava cunamija nekada su učestvovali stučnjaci iz cijelog svijeta. Projekat je bio uspješan te je identificiran veliki broj turista i lokalnih stanovnika koji su stradali tokom cunamija koji je zahvatio područje provincije Phuket u decembru 2004. godine

“Na samom početku smo imali kodirane audiozapise, koje smo preslušavali, ali vremenom se stanje tih zapisa pogoršalo i to nam otežava rad”, priznaje Yamaree.

Očajne porodice

Hing Chan-ngern i dalje živi u mjestu u kojem je stradalo oko 1.500 ljudi, uključujući pet članova njegove porodice – ostao je bez žene, brata i tri kćerke.

“Vlada je obećala da će tijela biti uskoro pronađena, ali to se još nije desilo. Sve potrebne informacije smo im dali, imaju sve nalaze, od DNK do dentalnih podataka. Oni ih još nisu u stanju pronaći. Ne znam šta da radim”, žali se Hing Chan-ngern.

Neidentificirana tijela i ostaci, koji su pripadali projektu Ujedinjenih naroda, nalaze se na groblju. Tijela su smještena u metalnim kovčezima i čekaju identifikaciju. Istovremeno i porodice indetificiranih žrtava imaju problem, ali druge vrste.

“Identificirano je 26 stradalih građana Tajlanda i isto toliko Mijanmaraca, ali porodice stradalih zbog nedostatka novca ne mogu preuzeti tijela”, kaže policijski oficir Yutaphong Intaraphong.

Više od 5.300 ljudi u šest tajlandskih provincija poginulo je usljed cunamija koji zahvatio obalni dio ove zemlje. U razornom cunamiju koji je 2004. pogodio jugoistočnu Aziju smrtno je stradalo najmanje 230.000 osoba.

Izvor: Al Jazeera