Mnoge oružane grupe obećale vjernost ISIL-u

Prije dvije sedmice, nigerijski Boko Haram zakleo se na vjernost lideru oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu Bakru al-Baghdadiju. Postoji strah da bi još neke grupe mogle napraviti sličan korak.

Oružana grupa Boko Haram je posljednja grupa koja se priključila ISIL-u. Dosad su izveli veći broj napada i otmica civila.

U Alžiru, grupa poznata kao Jund al-Khilafa, položila je zakletvu ISIL-u. Prethodno su bili ogranak Al-Kaide. Izvršili su više napada na lokalne stanovnike, ali i otmicu jednog Francuza.

Nekoliko grupa u Libiji iskazalo je lojalnost samoproglašenom halifi Al-Baghdadiju. Među prvima bilo je Islamsko omladinsko vijeće u Derni, potom su uslijedile grupe Tripolijska pokrajina Islamske države i Pokrajina Barka Islamske države. Oni su preuzeli odgovornost za bombaške napade i ubistva civila.

Egipatska grupa poznata kao Ansar Beit al-Maqdis, koja djeluje na Sinajskom poluotoku, također je položila zakletvu vođi ISIL-a. Izvršili su više napada na egipatske vojnike, njihove vojne baze, ali i hotele.

Saveznici sa Filipina

U Jordanu, zakletvu vođi ISIL-a položila je i malo poznata grupa Sinovi tevhida i džihada.

Gotovo nepoznata grupa u Libanu, Ahrar Sunna Baalbek, također je položila zakletvu vođi ISIL-a. Oružana grupa na planinama Kalamun učinila je isto. Ti borci su izvšili više napada na libanske vojnike u gradu Arsal.

I borci grupe Jundullah, ali i neki iz pakistanskog Tehrik-i-Talibana, zakleli su se na vjernost ISIL-u. Djeluju na području Afganistana, Pakistana i Indije.

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) svoje saveznike ima i na Dalekom istoku.

Abu Sayyaf na Filipinima, koji se dugi niz godina bori za nezavisnost otoka sa većinskim muslimanskim stanovništvom, položio je zakletvu ISIL-u.

Izvor: Al Jazeera