MMF vjeruje u američku, zabrinut za svjetsku ekonomiju

Donald Trump, SAD, Predsjednik
Čelnica MMF-a kaže da je novi predsjednik SAD-a Donald Trump vjerovatno dobar za američku ekonomiju kratkoročno (AP)

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde izrazila je u nedjelju optimizam u pogledu rasta američkog gospodarstva za vrijeme Donalda Trumpa, ali i upozorila da bi to moglo negativno utjecati na svjetsko gospodarstvo.

Lagarde je rekla da je novi predsjednik SAD-a vjerojatno dobar za američku ekonomiju kratkoročno, ali da će povećanje kamatnih stopa i jačanje dolara biti izazov za globalnu trgovinu, prenosi Tanjug.

“Po onome što nam je poznato i inzistiram na tome jer je riječ o procesu koji se razvija… imamo razloga biti optimistični u pogledu gospodarskog rasta u SAD-u“, kazala je Lagarde na Summitu svjetskih vlada u Dubaiju.

Upozorenje na loše posljedice

Ona smatra da će rast stimulirati ulaganja u infrastrukturu koja planira Trump, čije je obećanje da će provesti fiskalnu reformu u petak povećalo vrijednost dionica na Wall Streetu, prenosi Hina.

I prije Trumpove inauguracije, MMF 16. siječnja nije promijenio prognoze rasta u svijetu, ali ih je podigao za SAD očekujući od nove administracije proračunske stimulanse. Upozorava ipak na prijetnju protekcionizma u SAD-u i Europi.

Lagarde je u nedjelju upozorila na loše posljedice budućeg američkog rasta za svjetsko gospodarstvo.

“To su dobre vijesti”, kazala je u vezi s potencijalnim američkim rastom, ali i izrazila “zabrinutost za ostatak svijeta”.

Ona smatra da bi Američka središnja banka mogla podići kamatne stope, što bi izvršilo pritisak na ostala svjetska gospodarstva.

Izvor: Agencije