MMF upozorava na ‘sinhronizirano usporavanje’ globalnog rasta

Kristalina Georgieva: Pukotine u trgovini mogle bi izazvati promjene koje će trajati najmanje jednu generaciju (EPA)

Globalna ekonomija doživljava “sinhronizirano usporavanje”, izjavila je u utorak nova šefica Međunarodnog monetarnog fonda – MMF Kristalina Georgijeva, dodavši da će se stanje pogoršati ako vlade ne riješe trgovinske sporove i ne podrže rast.

Ona je u otvorenom inauguralnom govoru, nakon što je preuzela dužnost 1. oktobra, rekla da su trgovinske napetosti “znatno oslabile” proizvodnju i investicijsku aktivnost širom svijeta

“Postoji ozbiljan rizik da će uskoro biti zahvaćene usluge i potrošnja”, rekla je Georgijeva, prenosi Hina.

Kumulativni učinak trgovinskih sukoba mogao bi do 2020. godine dovesti do pada globalnog bruto domaćeg proizvoda – BDP od 700 milijarda dolara, ili 0,8 posto, istaknula je ona i dodala da će najnovije istraživanje objaviti iduće sedmice, na godišnjem zasjedanju MMF-a i Svjetske banke.

“U tom scenariju nestaje cijela ekonomija Švicarske”, istaknula je Georgijeva.

Znatno usporavanje rasta

Istraživanje uzima u obzir uvedene i planirane veće carine SAD-a na uvoz robe iz Kine vrijedne 300 milijardi dolara.

Veći dio gubitka BDP-a bit će posljedica smanjenja povjerenja kod poslovnih ljudi, pada produktivnosti zbog narušenog lanca opskrbe i negativnih reakcija tržišta, navela je.

“U 2019. godini očekujemo usporavanje rasta u gotovo 90 posto svijeta. Globalna ekonomija je u sinhroniziranom usporavanju. To znači da će ovogodišnji rast biti najniži od početka desetljeća”, upozorila je Georgijeva.

Situacija je potpuno suprotna nego prije dvije godine, prije početka američko-kineskog trgovinskog rata, kada su države koje čine 75 posto svjetskog BDP-a bilježile ubrzani rast, kaže šefica MMF-a.

Bugarska ekonomistica, bivša dužnosnica Evropske unije i ranije druga osoba Svjetske banke, upozorila je da je svjetska trgovina “gotovo zastala”.

Reforma globalne trgovine

Po njenim riječima, pukotine u trgovini mogle bi izazvati promjene koje će trajati najmanje jednu generaciju, uključujući prekinute lance opskrbe, zatvorene trgovinske sektore, “digitalni Berlinski zid”, koji države prisiljava da biraju između tehnoloških sistema.

Te loše prognoze zahvatit će brojne zemlje, koje se u trgovinskim sukobima nalaze između dvije vatre, uključujući rastuća tržišta, koja imaju sklopljene aranžmane s MMF-om, dodala je Georgijeva.

Pozivajući zemlje da sarađuju u reformi globalne trgovine, kako bi je učinili održivom, šefica MMF-a je aludirala na česta negodovanja zbog trgovačkih praksi Kine, no nije tu zemlju izričito spomenula.

“To znači uhvatiti se ukoštac sa subvencijama, kao i s pravima na intelektualno vlasništvo i transfere tehnologije”, rekla je Georgijeva, dodajući da bi modernizirani trgovinski sistem oslobodio potencijal uslužnog sektora i internetske trgovine.

Izvor: Agencije