MMF: Upitna sljedeća tranša kredita Bosni i Hercegovini

MMF primio na znanje da Parlamentarna skupština BiH nije usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama (Reuters)

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopćio je kako će neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama i zakona o osiguravanju depozita u Bosni i Hercegovini imati implikacije na mobiliziranje vanjskog finansiranja za prijeko potrebne infrastrukturne projekte i na napore koje vlasti ulažu u modernizaciju regulative bankarskog sektora.

Šef misije MMF-a za BiH Nadeem Ilahi rekao je danas u Washingtonu kako je MMF primio na znanje da Parlamentarna skupština BiH nije usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama kao ni novi zakon o osiguranju depozita na sjednici održanoj 5. aprila.

„Oba zakona predstavljaju ključne parametre programa vlasti koji MMF podržava u obliku Proširenog aranžmana. Mi očekujemo značajna kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda programa“, naveo je Ilahi, javlja Anadolija.

Ostvaren napredak

Naglašeno je kako su u proteklim mjesecima vlasti ostvarile dobar napredak u provedbi ekonomskih reformi koje su podržane EFF-om, posebno u pogledu jačanja fiskalne discipline, očuvanja finansijske stabilnosti i poboljšanja poslovnog okruženja.

Iz MMF-a su spremni pomoći vlastima da i dalje provode strukturalne reforme kako bi potakli potencijal rasta i održali makroekonomsku stabilnost, uključujući i kroz savjete MMF-a i tehničku pomoć.

„Vlastima je, međutim, potrebno više vremena da ostvare napredak u nekoliko ključnih oblasti svog programa, kao npr. da osiguraju finansiranje za ključni infrastrukturni projekat, moderniziraju regulativu iz bankarskog sektora te unaprijede upravljanje u kompanijama u državnom vlasništvu. Mi ćemo u narednom periodu održavati stalni dijalog sa vlastima i odlučni smo pružiti im pomoć u njihovim naporima“, naveo je Ilahi.

Izvršni odbor MMF-a je 7. septembra 2016. godine odobrio trogodišnji Prošireni aranžman sa BiH u iznosu od 563,3 miliona eura kako bi podržao ekonomski reformski program BiH.

Izvor: Agencije