Oglasi

MMF: Trgovinski rat SAD-a i Kine štetit će potrošačima

Potrošači u dvije svjetske velesile će biti na gubitku zbog trenutnih trgovinskih napetost između Washingtona i Pekinga.
SAD i Kina vode trgovinski rat obostranim podizanjem carina na uvoz robeReuters

Trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine donijet će štetu potrošačima u obje zemlje, upozorila je glavna ekonomistica Međunarodnog monetarnog fonda - MMF Gita Gopinath.

"Potrošači u SAD-u i Kini će, bez sumnje, biti na gubitku zbog trenutnih trgovinskih napetosti", rekla je ona u najnovijem postu na MMF-ovom blogu, prenosi Anadolija..

Istakla je da će štete u ekonomiji biti još veće ukoliko se ostvare prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa o nametanju visokih carina na kompletan robni uvoz iz Kine.

Delikatna godina za ekonomiju

Dodala je kako će eskalacija američko-kineskog trgovinskog rata ugroziti i globalni ekonomski rast u 2019. godini.

"Ovaj scenarij je jedan od razloga zašto 2019. smatramo delikatnom godinom za globalnu ekonomiju", navela je Gopinath.

Naglasila je da mnoga domaćinstva u slučaju eskalacije carina više neće sebi moći priuštiti brojne proizvode iz kategorije robe široke potrošnje, kao što je ranije bio slučaj.

SAD i Kina vode trgovinski rat obostranim podizanjem carina na uvoz robe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.