Oglasi

MMF: Trgovinske napetosti prijete rastu globalne ekonomije

Odluka Donalda Trumpa o nametanju carina na uvoz iz Kine i Evropske unije direktno prijeti rastu svjetske ekonomije, tvrdi Međunarodni monetarni fond.
Rast u zemljama razvijene ekonomije poput SAD-a i Kine za sada je stabilan, poručuje MMFAFP - Arhiva

Međunarodni monetarni fond upozorio je kako bi trgovinske napetosti između SAD-a, Kine i Evropske unije mogle ugroziti globalni rast ekonomije.

Odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o nametanju carina na uvoz iz Kine, EU-a i sjevernoameričkih partnera direktno prijeti rastu svjetske ekonomije, upozorili su iz MMF-a.

Politička nesigurnost u Evropi sve je veća, posebno s problemima oko Brexita i ekonomskih uslova u Africi, koji bi mogli uzrokovati novi val migracija u Evropu.

Iz MMF-a napominju kako je rast u zemljama razvijene ekonomije poput SAD-a i Kine za sada stabilan, ali je usporio, te se do kraja 2018. godine očekuje smanjenje od 0,1 posto u odnosu na prethodna mjerenja u aprilu.

Rast cijena energetskih zaliha

Ova finansijska institucija upozorila je vlade kako bi nejednakost u prihodima i smanjenje rasta trebali biti prioritet.

Finansijsko tržište za sada je stabilno, ali cijene imovina su pod rizikom naglih promjena ukoliko se rast ne nastavi.

Sve to posebno zavisi o Federalnim rezervama SAD-a, s obzirom da centralna banka planira povećati kamatne stope.

Rast cijena energetskih zaliha pomoći će izvoznicima, no naštetiti uvoznicima.

Međunarodni monetarni fond nije direktno prognozirao šta će se dogoditi kada SAD u novembru primijeni planirane sankcije za Iran.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.