MMF: Slijedi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije

Kristalina Georgieva: Prije tri mjeseca očekivali smo rast u 160 zemalja, a onda su stvari krenule naopako (EPA)

Pandemija korona virusa pretvorit će ovogodišnji ekonomski rast u negativan, izjavila je u četvrtak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, upozorivši da se svijet suočava s najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća.

Pandemija će imati “najgore ekonomske posljedice od Velike depresije” 1929. godine, rekla je Kristalina Georgieva, koja je svoju procjenu dala uoči proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke, prenosi Hina.

Najpogođenije će biti zemlje u razvoju i brzorastuća tržišta, dodala je, i oni će trebati stotine millijardi dolara strane pomoći.

“Prije samo tri mjeseca očekivali smo rast prihoda po glavi stanovnika u 160 naših zemalja članica u 2020. godini”, rekla je Georgieva.

Situacija se može i pogoršati

“Sada su se stvari okrenule naopako: očekujemo pad prihoda ove godine po glavi stanovnika u više od 170 zemalja”, kazala je ona.

Georgieva je dodala da očekuje djelomičan oporavak sljedeće godine, ako se pandemija ublaži u drugoj polovici ove godine.

Upozorila je da se situacija može i pogoršati.

Karantini koje su nametnule brojne vlade natjerale su kompanije na zatvaranje i otpuštanje ljudi.

Ranije ove sedmice je studija Ujedinjenih naroda pokazala da se 81 posto od svjetske radne snage, njih 3,3 milijarde, zbog epidemije suočilo s djelomičnim ili potpunim zatvaranjem radnog mjesta.

Izvor: Agencije