MMF: Rastu rizici po svjetsku ekonomiju

U prethodna tri mjeseca globalni oporavak je pokazao znakove dalje slabosti (Getty Images)

Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio na rastuće rizike po svjetsku ekonomiju, posebno na one koji dolaze iz Evrope, nakon što je snizio prognoze rasta svjetske ekonomije za ostatak godine.

Predviđajući rast svjetske ekonomije od 3,5 posto u 2012. i 3,9 posto u 2013. godini, MMF je saopćio da je svjetska ekonomija u ovom trenutku slabija nego prije tri meseca i da nastavljaju “izranjati nove opasnosti”, naročito kao posljedica neodgovarajućih ili usporenih političkih reakcija velikih ekonomija, prenosi AFP.

“U prethodna tri mjeseca globalni oporavak je pokazao znakove dalje slabosti”, rečeno je u kvartalnoj reviziji ekonomskih prognoza te institucije.

MMF je ukazao na dalje pogoršanje situacije na tržištima evropskog suverenog duga, što ukazuje da lideri eurozone trebaju preduzeti ozbiljnije korake u ostvarivanju obećanih reformi.

Španija ostaje u recesiji

Smanjene su prognoze rasta ekonomija u usponu poput Kine, Indije i Brazila.

Osim toga, MMF predviđa slabiji od očekivanog rasta u SAD-uj od dva posto, zatim u Velikoj Britaniji rast od samo 0,2 posto, a u Francuskoj rast od 0,3 posto.

U izvještaju se također navodi da će se recesija u Španiji zadržati tokom čitave 2013. godine, nakon aprilske prognoze u kojoj je rečeno da će se ekonomija te zemlje naredne godine vratiti na staze rasta.

S druge strane, ovogodišnje prognoze rasta za Njemačku i Japan su revidirane naviše, na jedan i 2,4 posto, iako su za narednu godinu prognoze ovih zemalja blago snižene.

Izvor: Agencije