MMF odobrio BiH uplatu od 58,9 miliona eura

U MMF-u je istaknuto da su dosadašnja dostignuća BiH po programu ohrabrujuća, uz nastavak fiskalnih ograničenja (Reuters)

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Bosni i Hercegovini uplatu 58,9 miliona eura, nakon završenog prvog pregleda po stand-by aranžmanu, navodeći da je ta zemlja ispunila većinu uvjeta vezanih za kredit koji joj je odobrio u septembru.

“Program koji podržava fond i dalje predstavlja sidro ekonomske politike u vrijeme poteškoća u zemlji i van nje”, izjavila je Minouche Shafi, v. d. predsjedavajućeg u Izvršnom odboru MMF-a. 

Shafi je rekla da su dosadašnja dostignuća BiH po programu ohrabrujuća, uz nastavak fiskalnih ograničenja, poboljšanu koordinaciju ekonomske politike i oprezne politike finansijskog sektora.

Dobar balans budžeta

“Program koji je podržao Fond nastavlja da obezbjeđuje vrijedan oslonac za ekonomsku politiku usred teških vanjskih i unutrašnjih okolnosti. Budžeti za 2013. postižu dobar balans između podrške rastu i potrebe za srednjoročnom konsolidacijom. Zadržavanjem ili smanjenjem tekućih troškova stvara se prostor za povećanje socijalne pomoći i podrške privatnom sektoru”, navela je Minouche Shafi.

Istakla je da će nastavak reforme sistema privilegiranih penzija u FBiH i racionalizacija plata u strukturi vlasti BiH, uključujući i agencije, generirati strukturalne uštede i stvoriti prostor za investicije koje će podstaći rast i prioritetnu socijalnu potrošnju.

MMF je BiH oprostio što nije ispunila cilj fiskalnog deficita do kraja septembra, iako nije precizirano koliki je cilj tačno bio. Fond je prethodno zahtijevao da budžetski deficit, koji uključuje centralni i regionalne budžete, ne premašuje 2,5 odsto bruto domaćeg prozivoda.

Završavajući pregled, Izvršni odbor MMF-a u srijedu je odobrio zahtjev za odricanje od nepoštivanja kriterija performansi za fiskalni balans Vlade Federacije BiH od septembra ove godine.

U septembru je MMF odobrio dvogodišnji stand-by kredit u vrijednosti od 405 miliona eura, kao vid podrške Vladinom ekonomskom programu u vrijeme kada je kriza u eurozoni uticala na pad tražnje proizvoda iz BiH.

Isplata tranše kredita zavisila je od donošenja budžeta za 2013, što je učinjeno ranije ovog mjeseca.

Izvor: Agencije