MMF očekuje globalni rast od 2,9 posto

Međunarodni monetarni fond ublažio je u utorak prognozirani globalni ekonomski rast za ovu godinu i naglasio da postoji rizik od dodatnog usporenja.

MMF sada očekuje globalni rast od 2,9 posto ove godine, što je 0,3 posto manje u poređenju s prognozom iz jula, prenose agencije.

Ova institucija očekuje da će svjetska privreda u 2014. godini porasti 3,6 posto, što je 0,2 posto manje nego što se ranije očekivalo.

Aktivnosti u eurozoni trebale bi se ove godine smanjiti 0,4 posto, dok je u julu MMF očekivao pad od 0,3 posto.

Procjenu rasta ekonomije tog bloka za iduću godinu ostavio je nepromijenjenom, na 1,0 posto, javila je Srna.

MMF navodi da su prognoze ublažene zbog slabosti privreda u razvoju.

U narednom periodu očekuje se nešto sporiji ekonomski rast u Rusiji, Kini, Indiji i Meksiku u odnosu na prognozu iz jula.

Brige iz SAD-a

MMF je naglasio kako sve raširenije uvjerenje da će Kinu zahvatiti usporenje ekonomskog rasta utječe na stopu globalnog privrednog napretka.

Američki dužnički bankrot mogao bi imati katastrofalne posljedice za cijeli svijet, saopćio je MMF.

“Posljedice neuspjeha da se otplati dug osjetit će se odmah i to će dovesti do velikih potresa na finansijskim tržištima u SAD-u i u svijetu”, rekao je Olivier Blanchard, glavni ekonomista MMF-a.

On je dodao da se radi o malo vjerovatnom riziku, ali ako se to dogodi – posljedice će biti velike.

Blanchard je kazao da će budžetska blokada SAD-a imati ograničene posljedice ako se ne produži, ali bi mogla poremetiti američki oporavak ako potraje.

Hrvatska ekonomija će ove godine oslabiti 0,6 posto, dok bi u idućoj moglo porasti 1,5 posto, procjenjuje MMF.

To predstavlja povećanje procjene pada hrvatskog bruto društvenog proizvoda u ovoj godini, s obzirom na to da je u aprilskim prognozama MMF očekivao pad gospodarstva za 0,2 posto.

Raste inflacija u Hrvatskoj

Procjenu rasta od 1,5 posto u idućoj godini ostavio je nepromijenjenom, prenosi Hina.

Prosječna stopa inflacije u Hrvatskoj trebala bi u ovoj godini iznositi 3,0 posto, čime je MMF snizio aprilsku prognozu u kojoj je očekivao inflaciju od 3,2 posto.

Prognoza inflacije za 2014. godinu podignuta je sa 2,3 na 2,5 posto.

Bilans tekućeg računa plaćanja trebao bi u ovoj godini iskazati višak od 0,4 posto BDP-a, dok je MMF u aprilu očekivao uravnotežen bilans.

Za 2014. godinu u MMF-u sada očekuju manjak od 0,7 posto BDP-a, naspram proljetos prognoziranog manjka od 0,5 posto BDP-a.

Osjetno je povišena procjena stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini, sa 15,2 posto prognoziranih u aprilu na 16,6 posto.

U idućoj bi godini stopa nezaposlenosti po najnovijim MMF-ovim procjenama trebala iznositi 16,1 posto, što je, također, osjetno više od u aprilu prognoziranih 14,7 posto.

Izvor: Agencije