MMF: Još se ne nazire kraj korona krize

MMF procjenjuje da će ukupni troškovi krize dostići 12.000 milijardi dolara do kraja 2021. godine (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da kriza korona virusa “još nije gotova”, ističući potrebu za multilateralnom saradnjom kako bi se osigurale adekvatne zalihe vakcine kada ona bude proizvedena.

U tekstu objavljenom u magazinu Foreign Policy, direktorica MMF-a Kristalina Georgieva i glavna ekonomistkinja Fonda Gita Gopinath navode da je aktuelni ekonomski oporavak od krize rezultat brze primjene mjera podrške država centralnih banaka neviđenih razmjera, ali da će biti potrebno da se ulože dodatni napori, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Oporavak je i dalje vrlo krhak i neujednačen po regijama i sektorima. Da bi se osigurao nastavak oporavka, od ključnog je značaja da takva podrška ne bude preuranjeno obustavljenja”, ocjenjuju Georgieva i Gopinath u članku.

Hitno finansiranje siromašnih

Bolest COVID-19, izazvana novim korona virusom, odnijela je 900.000 života širom svijeta, a MMF procjenjuje da će ukupni troškovi krize dostići 12.000 milijardi dolara do kraja 2021. godine, zbog čega će zemljama s niskim prihodima vjerovatno biti potrebna kontinuirana finansijska podrška.

MMF je osigurao hitno finansiranje za 75 zemalja, među kojima je 47 država s niskim prihodima, te najavio da je spreman osigurati podršku za širi spektar zemalja sa srednjim dohotkom.

Osim podrške radnicima i preduzećima i ulaganja u sprečavanje globalnog zagrijavanja i zaustavljanja rasta nejednakosti u svijetu, lideri MMF-a poručuju da vlade moraju sarađivati na međunarodnom nivou kako bi se zdravstvena kriza okončala.

Neophodna globalna saradnja

Do 8. septembra u procesu razvoja je bilo najmanje 128 vakcina, od kojih je 37 već u fazi testiranja na ljudima, pišu Georgieva i Gopinath, koje prognoziraju da postoje 90-procentne šanse za uspješan razvoj takvog proizvoda.

Dodale su da je globalna saradnja neophodna kako bi se osigurala blagovremena proizvodnja, odgovarajuće zalihe za sve zemlje, bez obzira na njihova finansijska sredstva, i pravedna distribucija vakcina.

“Neujednačena raspodjela bi mogla poboljšati ekonomske prilike u zemljama koje prve osiguraju vakcinu, ali ih neće zaštititi od slabe tražnje trgovinskih partnera iz zemalja koje će se bez vakcine mučiti sa ekonomskim oporavkom“, zaključuje se u tekstu.

Izvor: Agencije