Oglasi

MMF: Javna preduzeća u BiH zapošljavaju 80.000 osoba

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Francisko Parodi kaže kako finansijsko stanje u tim firmama nije dobro.
Iz MMF-a preporučuju da javne firme trebaju voditi stručnjaci, bez obzira na političku pripadnostEPA/Arhiva

Izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda - MMF pokazuje kako u Bosni i Hercegovini ima oko 500 javnih preduzeća, koja zapošljavaju približno 80.000 osoba, te kako, i pored ogromne imovine s kojom raspolažu, ne doprinose dovoljno ekonomiji države.

Stalni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Francisko Parodi istakao je kako finansijsko stanje u tim firmama nije dobro, kako su dugovanja u tim javnim kompanijama približno četiri milijarde eura te kako je potrebno da funkcioniraju mnogo bolje, prenosi agencija Fena.

"Nemamo profitabilnost javnog sektora, imaju velika zaduženja i mnoga od njih ne uspijevaju izmiriti kratkoročne obaveze. Taj sektor bi mogao funkcionirati mnogo bolje", rekao je on novinarima u Banjoj Luci, gdje je prezentiran MMF-ov izvještaj o radu u državnim preduzećima "Rezultati i upravljanje".

Viši nivo odgovornosti

Istakao je kako se vlade ne ponašaju kao dobri vlasnici te kako postoji mnogo toga što trebaju uraditi kako bi unaprijedile svoj rad.

"Traži se veći nivo javnosti rada i odgovornosti u javnom sektoru", kazao je stalni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, ističući kako se tokom istraživanja pokazalo da ni same vlade nisu znale šta je sve u njihovom vlasništvu.

Iz te finansijske institucije preporučuju da javne firme trebaju voditi stručnjaci, bez obzira na političku pripadnost.

Prezentacija izvještaja MMF-a održana je u organizaciji udruženja Misli dobro.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.