MMF: Italiji trebaju konsolidacija i ekonomski rast da smanji dug

Izvršni direktor mreže rekao je da 'angloamerička osovina tajnovitosti' jača korupciju i utaju poreza (Reuters)

Italija može smanjiti svoj veliki javni dug samo ako bude kombinirala razumnu fiskalnu konsolidaciju s gospodarskim rastom, rekao je Poul Thomsen, voditelj Europskog odjela Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u intervjuu za Reuters.

Nova talijanska vladajuća koalicija protusistemskog Pokreta Pet zvijezda i Demokratske stranke (lijevi centar) mora do 15. listopada pripremiti nacrt proračuna za 2020. kako bi ga mogla razmotriti Europska komisija.

Komisija pozorno prati talijanske fiskalne planove: u svibnju je prognozirala očekivani javni dug od više od 133% BDP-a za ovu godinu (prema 132,2% BDP-a prošle godine) te još veći za sljedeću godinu (135% BDP-a) ne promijene li se politike. Time Italija krši europska fiskalna pravila po kojima dug mora svake godine padati.

Moraju provesti fiskalnu konsolidaciju

“Italija ima vrlo dugo razdoblje prilično slabog rasta, niske produktivnosti i to je najvažnije pitanje koje stoji pred njom: kako potaknuti produktivnost”, rekao je Thomsen za Reuters.

“Uz to, postoji fiskalno pitanje. Italija mora provesti fiskalnu konsolidaciju, ali nikako ne tvrdim da može smanjiti svoj dug putem fiskalne konsolidacije – ona mora rasti”, naglasio je.

Ne bi li potaknula rast, nova talijanska vladajuća koalicija planira povećati nominalni proračunski deficit na otprilike 2,3% BDP-a sljedeće godine s 2,04% ove godine, kazali su izvori za Reuters, što bi moglo povećati zaduženost i razljutiti Komisiju. 

To je, naime, blizu proračunskog deficita od 2,4% BDP-a, koliko je Rim predložio za 2019., zbog čega je Eurpska unija zamalo pokrenula disciplinski postupak protiv Italije.

Italija je u srpnju ove godine izbjegla europski disciplinski postupak zbog rasta duga nakon što je obećala da će u sljedeće dvije godine smanjiti proračunski deficit. Prijetila joj je potencijalna kazna od 0,5% BDP-a ili devet milijarda eura.

Problemi javnih finansija

Thomsen je rekao da bi, premda bi fiskalni poticaji mogli biti problematični s obzirom na prenapregnutost talijanskih javnih financija, vjerodostojan paket strukturnih reformi i postupna fiskalna konsolidacija mogli uspjeti.

“Manje me brine veličina i tajming (takvog paketa), ovdje je riječ o vjerodostojnoj fiskalnoj strategiji, strategiji koja pokazuje političku predanost u srednjem roku da se uhvati u koštac i proba postupno riješiti fiskalni problem”, rekao je. “To nam je potrebno da se podupre povjerenje i osigura da prinosi ostanu na razumnoj razini u srednjem roku.”

Prinosi na referentne talijanske desetogodišnje obveznice pali su s približno 3,5% potkraj prošle godine, kada je Rim vodio bitku s Komisijom zbog planova za potrošnju, na manje od 1% početkom ovog mjeseca, ali Thomson smatra da bez srednjoročnog plana za rješavanje svojih problema Italija nema mnogo slobodnog prostora za zaduživanje.

“Po mom mišljenju, pitanje imate li fiskalnog prostora najviše ovisi o tome imate li vjerodostojan fiskalni program u srednjem roku”, rekao je. “Imate mnogo više fiskalnog prostora ako imate politiku za rješavanje svog strukturnog problema, uključujući fiskalni strukturni problem u srednjem roku”, rekao je Thomsen.

Izvor: Agencije