MMF i Svjetska banka: Regiji predstoje reforme

Iz Svjetske banke poručuju da BiH treba prilagoditi politike tržišnoj privredi (Getty Images)

Iako je zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu prošlo u sjeni pregovora Grčke i njenih evropskih kreditora, govorilo se i o ekonomijama naše regije.

Predstavnici BiH zadovoljni su posjetom Washingtonu, gdje su rekli da su spremni za reforme, što su prepoznali i u Svjetskoj banci.

”Slijedi u narednih mjesec dana vrlo intenzivan razgovor i rad između Savjeta ministara i entitetskih vlada. Ali, ono što se vidi već sada, biće to pitanja vezana za ekonomski i socijalni sektor, unapređenje poslovnog ambijenta, bolje klime za investicije.

Svima je jasno da u centru pažnje moraju biti stvari koje mogu brzo, da barem malo, za milimetar, poprave život svih, bez obzira žive li u Banjaluci, Mostaru ili Sarajevu”, rekao je ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak.

Politika neprilagođena tržišnoj privredi

Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu, rekla je da BiH ima mnoštvo naslijeđenih pitanja iz bivše Jugoslavije.

”To nije povezano sa sukobima u prošlosti, nego sa historijom zemlje. Tu su institucije i politike koje nisu prilagođene tržišnoj privredi. Na tim pitanjima želimo da radimo sa novim vladama. Oba entitetska premijera su ovdje na proljetnom zasedanju Svjetske banke, što je ohrabrujuće i dobra prilika”, rekla je Goldstein.

Iz Hrvatske narodne banke očekuju da će preporuka misije MMF za tu zemlju biti provođenje strukturnih reformi.  

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, je kazao: ”Svi očekujemo pola posto rasta, što znači izlazak iz recesije ove godine za Hrvatsku. Ono što stoji je da strukturne reforme su ključ za održivi  i srednjoročni rast u Hrvatskoj. Ono što vidimo je ciklički oporavak, isto zbog oporavka okruženja oko Hrvatske. Zaključili smo da fiskalna politika zbog koje je ostao ministar financija u Hrvatskoj  mora slijediti procedure prekomjernog deficita. Monetarna politika je iskoristila sve što je mogla s vrlo visokom ekspanzivnošću. Ključ budućeg rasta u Hrvatskoj definitivno leži u strukturnim reformama.”

Izvor: Al Jazeera