MMF i Svjetska banka poručuju SAD-u i Kini da ‘ohlade’ sporove

Christine Lagarde, Jim Yong-kim, MMF, Svjetska banka
Sa skupštine je upućena preporuka da se intenzivira rad na tome da svjetski trgovinski sustav bude jači, pravedniji i pogodniji (EPA)

Čelnici Svjetske banke i Međunarodnog monternog fonda (MMF) pozvali su u četvrtak Sjedinjene Američke Države i Kinu da “ohlade” svoj spor u vezi politike tehnologije i ponašaju se u skladu s pravilima svjetske trgovine.

“Globalni ekonomski rast usporava, ali ostaje snažan”, rekla je Christine Lagarde, izvršna direktorica MMF-a na marginama Godišnje skupštine MMF-a i Svjetske banke, koja se održava na indonežanskom otoku Bali.

SAD i Kina su u proteklih nekoliko mjeseci uvele tarife na uzajamni uvoz robe u vrijednosti od više stotina milijardi dolara, što je uzdrmalo financijska tržišta jer investitori strahuju da bi eskalacija trgovinskog konflikta mogla zadati udarac globalnoj trgovini i investicijama.

Lagarde: Popraviti, a ne kršiti sistem

Tržišta dionica u Aziji su u četvrtak ujutro pala na 19-mjesečni minimum, nakon najgoreg pada Wall Streeta u osam mjeseci, koji je doveo do širenja otpora prema rizičnim ulaganjima, a što se djelomično duguje i rastućim tenzijama u globalnoj trgovini, kao i ubrzanju rasta dolarskih prinosa.

Zbog toga Lagarde savjetuje: “Deeskalacija. Popravite sustav. Ne kršite ga”.

“Naša snažna preporuka je da se intenzivira rad na tome da svjetski trgovinski sustav bude jači, pravedniji i pogodniji”, rekla je ona.

Dodala je da politika usmjerena na pretjerano “dominantnu poziciju” nije kompatibilna sa slobodnom i fer trgovinom.

Predsjednik Svetske banke Jim Yong-kim rekao je kako ta organizacija surađuje sa zemljama u razvoju na smanjenju siromaštva, prenosi Reuters.

‘Trebamo više, a ne manje trgovine’

“Trgovina je od velike važnosti zato što ona izvlači ljude iz ektremnog siromaštva. Ja sam globalist. To je moj posao. To je naša jedina šansa da okončamo ekstremno siromaštvo. Treba nam više trgovine, a ne manje”, rekao je on.

Predsjednik Svjetske banke je obećao podršku ove institucije Indoneziji nakon serije potresa, uključujući i financijsku podršku za obnovu ključnih objekata i infrastrukture, kao što su škole, bolnice, ceste i oštećena stambena naselja.

Izvor: Agencije