MMF: Globalni ekonomski izgledi bolji od procjene prije tri mjeseca

Opasnost nije prošla te su izgledi i dalje vrlo izazovni, kažu iz Međunarodnog monetarnog fonda (EPA)

Globalni ekonomski izgledi nisu baš tako tmurni kao što se procjenjivalo prije samo tri mjeseca, izjavio je glasnogovornik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gerry Rice, pozivajući se na bolje pokazatelje od očekivanih iz Kine i drugih naprednih ekonomija.

Dodao je da su ukupni globalni izgledi i dalje izazovni, kao rezultat pandemije korona virusa i njenog utjecaja na mnoge ekonomske sektore, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Situacija je i dalje “nesigurna” u mnogim zemljama u razvoju i na tržištima u usponu, osim u Kini, istakao je on, napominjući da je MMF zabrinut zbog porasta nivoa duga.

Fond treba objaviti novi izvještaj o svjetskim ekonomskim perspektivama 13. oktobra.

MMF je u junu dodatno produbio prognozu pada globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2020. godinu na 4,9 posto, u odnosu na aprilsku procjenu o padu od 3,0 posto.

Rice nije iznosio nikakve nove cifre, ali je rekao da su nedavni podaci iz Kine i drugih razvijenih ekonomija bolji od očekivanih.

Naznake postepenog oporavka

“Podaci koje dobijamo u u posljednje vrijeme ukazuju na to da su izgledi možda nešto manje sumorni nego u vrijeme ažuriranja izvještaja 24. juna, budući da su neki dijelovi globalne ekonomije počeli bilježiti zaokret”, naveo je.

Dodao je da ima naznaka postepenog oporavka globalne trgovine nakon sveopće blokade, čiji je cilj bio suzbijanje širenja virusa.

“Naglasio bih ipak da opasnost nije prošla i da su izgledi i dalje vrlo izazovni, prije svega za mnoga tržišta u usponu i zemlje u razvoju, uz izuzetak Kine”, kazao je Rice, napominjući da se mnoge od njih suočavaju s kontinuirano slabom domaćom i inozemnom tražnjom, padom doznaka i prihoda od turizma.

“Sve u svemu, zabrinuti smo da ova kriza ne poništi napredak u smanjenju siromaštva postignut posljednjih godina i ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja”, rekao je Rice, misleći na ciljeve Ujedinjenih naroda utvrđene prije pet godina za iskorjenjivanje siromaštva i nejednakosti.

Izvor: Agencije