MMF: Državna preduzeća u BiH duguju više od četiri milijarde eura

Državna preduzeća očigledno ne doprinose dovoljno ekonomiji, ocjenjuje autor studije Francisco Parodi (EPA)

Državna preduzeća u Bosni i Hercegovini duguju čak 8,1 milijardu maraka (više od četiri milijarde evra), navodi su u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o stanju u ovoj oblasti, prvoj studiji te vrste ikad sprovedenoj u BiH.

U studiji se ističe da u BiH ima 548 državnih preduzeća, u kojima radi 80.000 zaposlenih, što čini oko 10 odsto ukupne radne snage u BiH.

Na papiru, ova preduzeća imaju imovinu od 31 milijardu maraka (15,5 milijarde evra) i prihode od 6,7 milijardi (3,4 milijarde evra).

Međutim, činjenica da su dugovi u milijardama maraka, najbolje govori koliko je situacija u javnom sektoru ozbiljna i alarmantna, navodi portal Indikator.ba.

Uprkos prekomernom broju zaposlenih i ogromnim gubicima, državna preduzeća, prema studiji MMF-a, čine oko petinu ekonomije u BiH, a zajedno s državom ukupni dug iznosi više od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Stranačka kontrola državnih firmi

Ako se ovi katastrofalni podaci uporede sa 80 miliona maraka (oko 40 miliona evra), koliki su državni prihodi od dividendi u državnim preduzećima, dobija se još gora slika, a MMF ukazuje i na to da se putem transfera u državna preduzeća upumpava dodatnih 215 miliona maraka (107,5 miliona evra).

Takođe, dodaju da je kontrola stranaka nad državnim preduzećima izuzetno jaka i da utiču na sve odluke koje se tamo donose.

Fransisco Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BiH i autor studije, kaže u intervjuu za banjalučke “Nezavisne novine”, da ga je najviše iznenadila veličina samog sektora, ali i količina neplaćenih poreza i doprinosa.

“Državna preduzeća očigledno ne doprinose dovoljno ekonomiji. Kada dodate dug državnih preduzeća, javna zaduženost u BiH je 60 odsto, a o tome se ne govori često. Da bi se svi ovi problemi mogli rešiti, potrebne su odlučne i bolne političke odluke. Mnogo je troškova, mnogo menadžerskih pozicija, a s obzirom na to da menadžere imenuju vlasti, ovo su preduzeća koja suštinski kontroliše vlada”, rekao je Parodi.

On smatra da privatizacija može biti jedno od rešenja, ali da je na državi kao vlasniku da što pre donese mere koje će smanjiti ove ogromne izdatke koje plaćaju poreski obveznici BiH.

“Političari žele izbeći rizike koje bi privatizacija mogla doneti. Problem je što dok oni razmišljaju šta da urade, stanje u državnim preduzećima je iz dana u dan gore”, kaže Parodi.

Izvor: Agencije