MMF će mobilizirati kredite vrijedne 1.000 milijardi dolara

MMF ističe značaj provođenja snažnih i koordiniranih politika, s ciljem efikasnog rješavanja globalne krize izazvane korona virusom (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopćio da je već sada izgledno da će u 2020. godini biti smanjena globalna proizvodnja zbog naglog usporavanja ekonomskih aktivnosti.

Iz ove institucije također navode da su spremni mobilizirati svoj kreditni kapacitet od 1.000 milijardi dolara da bi pomogli zemljama članicama u borbi protiv pandemije korona virusa.

U saopćenju se dodaje kako se svijet suočava s neviđenom situacijom u momentima dok se pandemija pretvara u ekonomsku i finansijsku krizu, prenosi Anadolija.

Napominje se da su zemlje članice MMF-a već poduzele brojne korake za spašavanje života građana i ekonomskih aktivnosti.

Snažne i koordinirane politike

“Ali, potrebno je uraditi još mnogo toga. Prioritet bi svakako trebao biti pružanje finansijske podrške ugroženim domaćinstvima i kompanijama, u cilju jačanja ekonomskog oporavka u 2021. godini“, rečeno je iz MMF-a.

Ističe se značaj provođenja “snažnih i koordiniranih politika”, s ciljem efikasnog rješavanja globalne krize izazvane korona virusom.

Broj zaraženih u svijetu premašio je 550.000, dok se broj umrlih od virusa popeo na 25.000.

Izvor: Agencije