Oglasi

MMF će BiH odobriti 76 miliona eura

Za odobravanje novog finansijskog aranžmana neophodno je da se ispune još dva uslova koje MMF postavlja bh. vlastima.
Novac, EuroSamo prošle godine bogatstvo milijardera uvećano je za 762 milijarde dolaraAP - Ilustracija

Međunarodni monetarni fond odobrit će Bosni i Hercegovini početkom 2018. prošireni financijski aranžman u iznosu do 76 milijuna eura nakon što se ispune još dva uvjeta, priopćeno je iz misije MMF-a u BiH nakon obavljenog pregleda ispunjenih obveza.

Po riječima voditelja misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Nadeema Ilahija vlasti su nedavno usvojile povećanje trošarina na gorivo, čime će biti deblokirana velika ulaganja u infrastrukturu, koja se financira iz vanjskih izvora.

Uz to, Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska usvojila je proračun za 2018. u skladu s preporukama MMF-a.

'Dubinsko snimanje'

"Narednih dana očekuje se i da će parlament drugog entiteta, Federacije BiH usvojiti proračun za 2018. godine, dok se od Vlade Federacije BiH očekuje pokretanje dubinskog snimanja za dva telekomunikacijska poduzeća u vlasništvu Federacije BiH - BH Telecom i HT Mostar", pojasnio je Ilahi.

Dodao je da će nakon ispunjavanja niza uvjeta izvršni odbor MMF-a početkom 2018. razmatrati zaključivanje proširenog financijskog aranžmana.

Misija MMF-a boravila je u Sarajevu prethodna tri dana kako bi razgovarala o prvom pregledu programa koji dobija podršku iz kreditne linije za proširene aranžmane (Extended Fund Facility—EFF).

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.