Mliječni put dostiže 150.000 svjetlosnih godina

Neutralni plin čine većinom atomi vodika, koji se, poput magle, razvlače kroz međuzvjezdani prostor (EPA)

Istraživači njujorškog Politehničkog instituta Renseler navode da je veličina Mliječnog puta potcijenjena i da je naša galaksija zapravo 50 posto veća.

Analizom podataka prikupljenih tokom zadnjih desetak godina, njujorški astrofizičari su uspjeli dobiti trodimenzionalnu sliku Mliječnog puta.

Ispostavilo se da naša galaksija nije ravna poput ploče, kao što se dosad vjerovalo, već da je profilirana u nekoliko koncentričnih valova.

“Astronomi su primijetili da se broj zvijezda u Mliječnom putu ubrzano smanjuje na 50.000 svjetlosnih godina od centra galaksije, a da se potom pojavljuje prsten zvijezda na oko 60.000 svjetlosnih godina od njenog središta”, objasnio je autor studije Su Yan sa Kineske astronomske opservatorije.

Četiri ondulacije

“Ono što danas vidimo je da je to što je izgledalo kao prsten zapravo ondulacija na ploči, tako da je vrlo moguće da ih ima još sa vanjske strane, koju još nismo posmatrali”, objasnio je on.

I dok je veličina Mliječnog puta do sada bila procijenjena na 100.000 svjetlosnih godina, njujorški astrofizičari, čija je studija objavljena u časopisu Astrophysical Journal, smatraju da ona dostiže 150.000 svjetlosnih godina.

“To je kao kada bacite kamen u stajaću vodu, valović će se širiti iz tačke udara”, kazala je vođa istraživanja Heidi Joe Newberg.

Do sada su otkrivene četiri ondulacije, ali bi granice Mliječnog puta mogle biti još udaljenije, navela je ona.

Izvor: Agencije