Mladićeva odbrana traži postupak protiv ljekara UN-a

Ratko Mladić
Izricanje prvostepene presude Ratku Mladiću zakazano je za 22. novembar (EPA)

Odvjetnici Ratka Mladića zatražili su u četvrtak od Haškog tribunala da hitno zakaže ročište na kojem će se utvrđivati je li Mladić procesno sposoban i razmotriti njihov zahtjev za pokretanje postupka protiv glavnog liječnika UN-a u pritvorskoj jedinici Tribunala Paula Falkea.

Oni su ponovili i raniji zahtjev da se zbog toga odloži izricanje prvostupanjske presude Ratku Mladiću zakazano za 22. studenog i da se prethodno odluči o njihovim zahtjevima.

U suprotnom, kako su naveli, obratit će se Vijeću sigurnosti UN-a, osnivaču Tribunala, jer takvo ponašanje osoblja Tribunala prijeti urušiti njegovu reputaciju, prenosi Tanjug.

Moždani udari

U detaljnom obrazloženju svojeg zahtjeva, među ostalim, obrana tvrdi da je Mladić lošeg zdravstvenog stanja, da je pretrpio više moždanih udara, što je medicinsko osoblje Tribunala pokušalo sakriti, te da mu treba omogućiti posjet dvaju srbijanskih liječnika.

Budući da je nedavno Falke osobno obavijestio Mladića da mu liječnici neće doći u posjet iako je prošlog tjedna predsjednik suda Carmel Agius to obećao Vladi Srbije tijekom posjeta Beogradu, i budući da je, kako tvrde, Falke odugovlačio objavljivanje medicinske dokumentacije, Mladićevi su odvjetnici zatražili da se protiv njega pokrene postupak zbog nepoštivanja suda.

Također traže da se Mladiću omogući da ga posjete i pregledaju srbijanski liječnici.

Tužiteljstvo Haškog tribunala zatražilo je početkom studenoga da suci odbiju zahtjev obrane da izricanje prvostupanjske presude Ratku Mladiću, zakazano za 22. studenog, bude odgođeno zbog bolesti optuženog.

Tužitelji su ocijenili da je obrana “propustila pružiti bilo kakvo opravdanje za taj zahtjev i za tvrdnje kojima ga je potkrijepila”, prenijele su agencije.

U odgovoru na zahtjev obrane haško tužiteljstvo tvrdilo je da odvjetnici obrane nisu naveli nikakve dokaze za svoju tvrdnju da je, “po mišljenju medicinskih profesionalaca, došlo do znatnog pogoršanja stanja Mladićeva mozga” i da bi zbog toga on mogao biti “nesposoban sudjelovati” u procesu.

Tužioci: ‘Pomno se pratilo zdravstveno stanje’

Tužitelji su naglasili da su liječnici u pritvoru Tribunala i neovisni specijalisti pomno pratili Mladićevo zdravstveno stanje tijekom cijelog suđenja.

Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem Bosne i Hercegovine, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u svibnju 2012., godinu nakon što je krajem svibnja 2011., nakon 16 godina u bijegu, uhićen u Srbiji i izručen u Haag.

Izvor: Agencije