Mladi u Gazi se pripremaju za borbu

Ciljana grupa ovih kampova mladi u dobi između 15 i 21 godinu (Al Jazeera)

Stanovnici Gaze ne očajavaju i ne tuguju. I dalje su spremni ponuditi još više  mučenika. Upravo to simboliziraju kampovi za obuku “pionira oslobođenja”.

Porodice su ustrajne u želji da svoju djecu pripreme kako bi se jednoga dana pridružila redovima otpora, suprotstavila brutalnosti okupacije i oslobodila svoje svetinje.

Fayez al-Naji (17) izgleda veoma uzbuđeno prvog dana otvaranja kampa “Pioniri oslobođenja”, kojeg su pokrenule brigade mučenika Izz al-Din al-Qassama, pripadnici vojnog krila Islamskog pokreta otpora (Hamas), u svim područjima Pojasa Gaze, i trajat će dvije sedmice.

Dok mladić Al-Naji stoji u grupi za jutarnje pripreme zajedno sa svojim drugovima, trener u vojnoj uniformi daje instrukcije za izvođenje seta vježbi, što mladići dočekuju sa velikim entuzijazmom, bez obzira na njihovu zahtjevnost.

Al-Naji za Al Jazeeru kaže da je njegov motiv za upis u ovaj kamp bila jaka želja da se jednog dana priključi redovima otpora, kako bi učestvovao u oslobađanju Palestine i džamije Al-Aksa od izraelske okupacije, javlja reporter Al Jazeere Ahmad Abdel ‘Al. 

Dodaje da ono sa čime se palestinski narod suočava od ugnjetavanja i opsade, te problemi zatvorenika u izraelskim zatvorima, kao i pokušaji judeizacije, predstavljaju glavne razloge koji su ga potakli na priključivanje redovima otpora.

Brigade mučenika Izz al-Din al-Qassama nedavno su najavile otvaranje vojnih kampova za “pionire oslobođenja” u Pojasu Gaze.

Sjeme oslobođenja

Predstavnici brigada Izz al-Din al-Qassam kažu kako su ciljana grupa ovih kampova mladi u dobi između 15 i 21 godinu, te da ovaj projekat predstavlja sjeme novog otpora u budućnosti.

Prije samog otvaranja kampova formirali su mjesta za upis zainteresiranih širom Pojasa Gaze zbog velikog interesovanja mladih.

S druge strane, Abu Mohammed, trener u vojnom kampu “Pioniri oslobođenja”, kaže da je interesovanje za upis bilo veliko, te su pojedine porodice insistirale na tome da se njihova djeca upišu u kamp, što je bio razlog za produživanje roka upisa i uključivanja većeg broja djece.

Pojasnio je za Al Jazeeru da kampovi podrazumijevaju vojnu obuku, vojne vještine i tehnike, kao i izviđačke vještine, zatim upotrebu vatrenog oružja s bojevom municijom, osim kurseva prve pomoći i civilne zaštite, te časova vjeronauke i etike. 

Naglasio je da polaznici prate časove s mnogo elana, entuzijazma i duha te istakao da vojni kampovi imaju cilj izvesti “novu generaciju sposobnu da se suoči sa izrelskom vojskom”.

S druge strane, pisac Hamza Abu Shanab smatra da vojni kampovi “Pioniri oslobođenja” rade na stvaranju atmosfere u narodu koja bi pružala podršku otporu izvan regulatornih okvira.

Natjecateljski duh

Abu Shanab kaže za Al Jazeeru da će otpor ulagati u vojne kampove, te da će se služiti njima za promoviranje natjecateljskog duha među budućim generacijama kroz konsolidaciju slike snažnog i hrabroga borca koji se časno suprotstavlja otporu.

Dodaje da “vojni kampovi Pioniri oslobođenja rade na podizanju islamske nacionalne svijesti kod polaznika, umjesto čisto vjerske dimenzije”.

Shanab ukazuje da će se ovim kampovima pojačati vizija brigada Al-Qassam o oslobođenju Palestine i da će raditi na izvođenju generacija koje neće vjerovati u pregovore i mirna rješenja sa Izraelom. 

Sagovornik Al Jazeere smatra kako razlog velike zainteresiranosti mladih i njihovih porodica za upis u ove vojne kampove počiva u posljednjem uspjehu brigada Al-Qassam, ostvarenom tokom posljednjeg rata, nakon čega pokret Hamas uživa veliku podršku u narodu. 

Shanab dodaje da je upis u ove kampove rezultat želje mladih da se pripreme za borbu, ističući da oni u redovima otpora neće služiti prisilno, poput prakse služenja obaveznog vojnog roka u pojedinim državama.

Izvor: Al Jazeera