Mladi Srbije: Srušit ćemo spomenik Miloševiću

Članovi Inicijative podsjećaju da su rođeni i djetinjstvo proveli u vrijeme ratova, izolacije i odsječenosti od svijeta (Al Jazeera)

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji poručila je da ukoliko bude podignut spomenik Slobodanu Miloševiću on neće opstati nijedan dan, jer njegovo rušenje predstavlja odbranu demokratske i evropske Srbije.

“Mi, predstavnici izgubljene generacije, rođeni devedesetih godina, u najgoroj deceniji moderne srpske istorije, obećavamo da spomenik Miloševiću neće opstati nijedan dan u našem gradu”, poručila je Inicijativa u proglasu upućenom predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Proglas je upućen zbog, kako se navodi, višesedmične polemike o ispravnosti Miloševićeve politike, ideje da mu se u Srbiji podigne spomenik i Nikolićeve izjave da spomenik ne bi fizički opstao, jer bi se “verovatno samozvane demokrate služile vandalizmom”.

Članovi Inicijative podsjećaju da su rođeni i djetinjstvo proveli u vrijeme ratova, potpune izolacije i odsječenosti od svijeta, najveće bijede i siromaštva, te navode da u proglasu govore u ime “svih mladih koji su sa služenja vojnog roka slati na prve linije fronta, mladih koji su gutali suzavac i kojima su glave i kičme lomili policijski pendreci, mladih koji su rano detinjstvo proveli u podrumima i redovima ispred supermarketa…”

‘Obaveza je da ga srušimo’

“Govorimo i u ime onih koji su devedesetih godina pobegli u svet, da se nikada ne vrate, žrtava Miloševićevih krvavih eskadrona, koji su sejali smrt od Hrvatske do Kosova, svih žrtava bombardovanja koje do danas nisu popisane imenom i prezimenom, u ime generacije naših baka i deka, kojima je ukradeno sve što su za života stvorili da bi se finansirala ratna mašinerija i krađa izbora”, navodi Inicijativa u proglasu.

Naveli su i da je njihova obaveza prema generaciji rođenoj 2000-ih osigurati da oni budu prva generacija koja će cijeli život proživjeti u miru.

“Zbog toga nećemo dozvoliti da spomenik poslednjem gospodaru rata sa naših prostora bude postavljen u Beogradu. Ukoliko do toga dođe, naša obaveza je da ga srušimo. To nije vandalizam, nego odbrana demokratske i evropske Srbije”, poručili su.

Izvor: Agencije