Mladi košarkaši Srbije prvaci Evrope

Izabranici selektora Vladimira Ðokića u finalu su strpljivo čekali pravu priliku (FIBA)

Mlada košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je titulu prvaka Evrope nakon što je u finalnoj utakmici savladala selekciju Španije sa 70:64 (20:21, 17:15, 16:9, 17:19).

Prvenstvo za košarkaše do 20 godina u italijanskom gradu Lignanu Srbija je u nedjelju navečer završila na impresivan način, kao jedina neporažena ekipa, uz fantastičan niz od 10 pobjeda zaredom.

Iako oslabljeni neigranjem povrijeđenog Marka Tejića, koji je zadobio prijelom prsta desne ruke, izabranici selektora Vladimira Ðokića u finalu su strpljivo čekali pravu priliku.

Ukazala se krajem treće četvrtine, kada su stekli ključnu prednost, koju su kolektivnom igrom sačuvali do kraja meča.

Španci bez preokreta

Na početku meča s velikim ulogom Španci su se bolje snašli, uspostavili kontrolu skoka, pogodili dvije uzastopne trice i već u četvrtoj minuti stekli osam poena prednosti (12:4).

Međutim, mladi košarkaši Srbije uzvratili su serijom 6:0, koju su inicirali Ognjan Jaramaz i Dragan Apić, da bi u 15. minuti prvi put poveli (28:26) poslije trice Radeta Zagorca i dva solo prodora Marka Gudurića, piše Tanjug.

Uslijedio je mali pad u igri Ðokićevih izabranika, ali je sve bolji Jaramaz čuvao prednost Srbije, koja je zadržana do kraja poluvremena (36:35).

U nastavku su reprezentativci Srbije i dalje igrali motivirano, pa je u 34. minuti stečeno prvo dvocifreno vodstvo (64:52).

Međutim, uzvratili su i Španci, igrajući na “sve ili ništa”, te na 56 sekundi prije kraja približili se na minus tri poena (67:64).

Upravo u tim minutama ekipa iz Srbije je pokazala zašto zaslužuje titulu prvaka Evrope.

Dejan Davidovac došao je do zlata vrijednog skoka u napadu, a Marko Gudurić 11 sekundi prije isteka vremena pogodio iz gotovo nemoguće pozicije za 69:64.

Turskoj bronza

Očajnički pokušaj rivala okončan je tako što je Davidovac iznudio faul u napadu, nakon čega mu je pripala čast da postavi konačan rezultat 70:64.

Reprezentativac Srbije Marko Gudurić proglašen je za najkorisnijeg igrača Evropskog prvenstva u Lignanu (MVP).

On je izabran i u idealnu petorku prvenstva, u koju je glasovima selektora svih 20 ekipa uvršten i plejmejker reprezentacije Srbije Nikola Rebić.

Bronzano odličje pripalo je Turskoj, koja je u utakmici za treće mjesto nadigrala Francusku (84:74).

Izvor: Agencije