Mladi Jamajčani žele Boltovim stopama

Čak jedanaest medalja osvojili su atletičari Jamajke predvođeni Usainom Boltom, no najbrži čovjek planeta najavio je da su mu ovo posljednje Igre.

Al Jazeerina ekipa boravila je u Boltovoj domovini u potrazi za njegovim nasljednicima, gdje su zatekli mlade koje se nadaju da će postati naredna generacija olimpijskih atletičara. Svi oni žele krenuti stopama svog junaka – Usaina Bolta.

“Gledajući ga kako trči, motivira me da dam sve od sebe kako bih bio bolji. Želim osvojiti zlatnu medalju. Kad odrastem, želim biti kao on”, kaže Rico Darling, 16-godišnji sprinter.

Dva puta dnevno, šest dana u tjednu Shicory Williams naporno trenira. Taj 13-godišnji dječak igra nogomet, kao i većina njegovih vršnjaka, ali globalni uspjeh Bolta i ostalih sprintera s Jamajke usmjerili su ga na atletsku stazu.

“Atletičari Jamajke inspirirali su me da počnem trčati. Moja obitelj će biti ponosna na mene, kao što su ponosni kada gledaju Bolta kad pobjeđuje na 100 i 200 metara. Moji bi željeli da me vide kako dajem sve od sebe i pobjeđujem u utrci”, priča Williams.

Atletika u školskom programu

Atletika je ključni segment školskog programa u Jamajci duže od stoljeća. To je uvijek bio poligon za mlade trkače, međutim, uspjeh Bolta i drugih napravio je jaču konkurenciju.

David Riley je ključna figura domaće atletike, kao tv-lice i vrhunski trener. Kaže da je situacija drugačija jer djeca sada više žele uspjeti u atletici nego u nekom drugom sportu.

“Vidjeli smo na stazi četvorosatni događaj na 100 metara. Dakle, 100 metara se pretrči za 12-13 sekundi. Za četiri sata ovu dionicu pretrčalo je možda 2.000 djece. S obzirom na to, tko god je talent na Jamajci, nema šanse da ne bude primijećen”, ukazuje Riley.

Resursi za razvoj mladih su oskudni, ali to nije spriječilo škole da educiraju vrhunske atletičare, koji postižu rezultate na svjetskom nivou.

Entuzijazmom pokrivaju nedostatke

Snaga i kvaliteta programa privukla je Melissu Gabbidon, 17-godišnju sprintericu iz Sjedinjenih Američkih Država.

“U Americi je lijepo, imate uvjete za treniranje. Ovdje su slabiji uvjeti, ali se zato jače trenira. Trenirate jače s onim što imate na raspolaganju i postajete jači i bolji sportaš u takvim uvjetima”, napominje Gabbidon.

Nedostatak financijskih sredstava nadomjesti se ključnim segmentom – entuzijazmom.

Iako je Usain Bolt rekao da su u Riju okončane njegove posljednje olimpijske igre i da će se oprostiti nakon svjetskog prvenstva naredne godine, Jamajčani se nadaju da će budućnost atletskog sporta i olimpijsku slavu u budućnosti nositi atletičari poput mladih nada Jamajke.

Izvor: Al Jazeera