Mladi ‘Đavoli’ bez brzih automobila

Ferguson je poznat po svojim strogim mjerama kojim želi sačuvati mlađe igrače i njihove karijere (Reuters)

Nekoliko mladih zvijezda engleskog premierligaša Manchester Uniteda ustalo je uskraćeno za lijepe poklone. Riječ je o besplatnim, luksuznim automobilima, a neće se u njima voziti zbog nove politike oko načina života koju je uveo menadžer „Crvenih đavola“ Alex Ferguson.

Trofejni engleski klub nedavno je potpisao unosan sponzorski ugovor sa proizvođačem automobila Chevroletom, koji će stupiti na snagu za dvije godine kada će se na dresovima Uniteda vidjeti logo kompanije.

U sklopu dogovora Chevrolet je odmah ponudio igračima da izaberu automobil koji će dobiti besplatno. Nekoliko njih, a među njima će biti i veteran Ryan Giggs, čija je ljubav prema skupim i brzim automobilima veoma poznata, vjerovatno će izabrati model Corvette.

Međutim, pravo na takva vozila, kako je odlučio Ferguson, imaju igrači stariji od 23 godine, pošto se Škot želi osigurati da neki mlađi članovi njegovog tima ne upadnu u zamku ležernog života koji je uništio brojne obećavajuće karijere.

Engleski mediji su objavili kako će mlađi nogometaši morati dobiti potvrdu od Fergusona kakav automobil mogu dobiti.


Giggs voli brza i skupa vozila [AP]

To znači da će igrači poput Dannyja Welbecka (21), Phila Jonesa (20), Chrisa Smallinga (22) i Rafaela (22) biti kažnjeni ako se nađu za volanom nekog četverotočkaša kojeg nije odobrio Ferguson.

Brijanje nožem

Ovakav potez bi mogao izazvati manje varnice u svlačionici tima sa Old Trafforda pošto se Welbeck, Jones i Rafael, uprkos mladosti, smatraju ključnim i iskusnim članovima prvog tima.

Ipak, Ferguson ostaje nepokoleban u svom stavu kako treba držati živote „zelenijih“članova tima pod kontrolom kako bi oni iskoristili svoj potencijal u potpunosti.

Iako neki klubovi imaju opušteniji pristup prema privatnom životu svojih igrača, pod lupom je svaki aspekt života člana Manchester Uniteda, posebno kada su mladi u pitanju. Klub, čak, upošljava i tim pomoćnika koji su na raspolaganju 24 sata dnevno ukoliko bi igrač ili neki član njegove porodice imao problema.

Ferguson je po dolasku za kormilo tima uveo žestoku disciplinu u tim, a činjenica da nogometaši daleko više zarađuju danas nego tada ne utječe na njegovu politiku.

Tako, naprimjer, ne želi da njegovi igrači privlače više pažnje nego što je potrebno kada nisu u Manchesteru. Prošle sezone je zabranio igračima mladog tima da nose raznobojne kopačke, iako sada ovi primjerci nogometne obuće rijetko dolaze u crnoj boji kao nekada.

Prije nešto više od decenije kazao je tada mladom Ronnieu Wallworku da će ga lično obrijati nožem ukoliko sam ne ukloni duge solufe koje je nogometaš njegovao u čast muzičara Oasisa.

Izvor: Agencije