Mladi Banjalučani se sami pobrinuli za posao

Nezaposlenost i odlazak mladih su veliki problemi u Bosni i Hercegovini. Međutim, neki od njih žele ostati. Sami su se pobrinuli za bolji život.

Banjalučanka Milica Štula je grafički dizajner. Sve što joj treba za posao su računar i internet. Radno mjesto i vrijeme određuje sama.

Izrađuje template, odnosno šablone, koje putem interneta kupuju razne marketinške kompanije, časopisi i štamparije širom svijeta.

“Prednosti su svakako što nema dodatnih pritisaka, ograničenog radnog vremena, zato što mogu sama da se organizujem. Kad god mi sine ideja da radim, ne moram da ustanem ujutro, pa da me neko tjera da radim nešto što mi se ne radi”, kaže Milica.

Mane freelancinga

Ona je dio tima freelancera iz Banja Luke. Njene kolege izrađuju videotemplate. Princip prodaje je isti – zarađeni novac dobijaju preko internetskog servisa poput PayPala, Moneybookersa ili Pyoneera.

Internetska stranica posredstvom koje prodaju svoje radove uzima određeni procenat zarade.

“Ovdje trenutno radimo jedan projekat za hotele, koji će sigurno naći svoje klijente. Radimo i muziku i video”, kaže Igor Štikić, grafički dizajner.

Međutim, ono što su poslodavci dužni osigurati svojim radnicima freelenceri moraju sami. Tako moraju uplaćivati porez i doprinose kako bi imali zdravstvenu zaštitu, a nemaju plaćeno bolovanje, ni naknadu za topli obrok.

Biti honorarac, odnosno freelancer, i zarađivati putem interneta zvuči jednostavno i lako. Međutim, nije.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera